Tärnanskolan uppmärksammas för energibesparing

Energiteamet på Tärnan.

Tärnanskolan i Vänersborg minskade under förra året sin energiförbrukning med lika mycket som två normalstora villor drar under ett år!

Det motsvarar drygt 50 000 KWh och för detta belönas de av kommunen med 34 000 kr. Den symboliska checken överlämnades idag av kommunalrådet Gunnar Lidell och fastighetschef Gunnar Björklund, i samband med att skolan uppmärksammar Världsvattendagen med en egen temadag.

Om projektet

Tärnanskolan deltar i projektet 50/50 som fokuserar på att åstadkomma energibesparingar genom att förändra beteenden. Genom en enkel metod som bygger på att kartlägga skolans energiförbrukning, ta fram en handlingsplan och mäta genomförda åtgärder får eleverna direkt återkoppling på sina insatser. Projekttiteln syftar på att besparingen delas lika mellan skolan och kommunen, vilket innebär att 50 % av beloppet som den minskade energiförbrukningen har medfört överförs till skolan som belöning. I projektet deltar 6 svenska och 6 italienska skolor. Vänersborgs kommun har fått möjlighet att delta i projektet genom sitt internationella arbete och medlemskap i nätverket SERN (Sweden Emilia-Romagna Network). Projektet pågår till december 2017.

Västsvensk EU-konferens

I augusti har västsvenska EU-nätverket sin årliga konferens, denna gång här i Vänersborg. Det blir två intressanta dagar med fokus på social inkludering.

Internationell samordnare
Anders Fridén