Publicerad 2016-11-01

Prisade för engagemanget i skolmaten

Vänersborgs kommun fick Skolmatsakademins diplom för sitt långsiktiga engagemang för skolmåltidens utveckling.

Vid ett evenemang i Göteborgs konserthus igår mottog barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Andersson och kostchef Anna-Karin Svensson Skolmatsakademins diplom för kommunens engagemang i skolmatsfrågor.

De rivna morötterna har förvandlats till en hel salladsbuffé och ”mattanterna” eller ”bambatanterna” är idag ofta skolkockar – stolta yrkesutövare med riktiga kockkläder som lagar all mat från grunden.

– Känns glädjande att få ta emot den här utmärkelsen för vårt engagemang för att stärka måltidens betydelse i skolan! Skolmatsakademin har inspirerat Vänersborg med utbildning och tips, och hjälpt oss att höja måltidsstunden till mer än ett matintag, säger Mats Andersson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vänersborgs kommun berömdes också för att kommunen köper in stor andel svenskt kött, närmare bestämt drygt 94 procent, vilket gör oss till bland de bästa i regionen.

– Vi har arbetat mycket med att förbättra miljön i våra matsalar och att utveckla våra salladsbord. Det ska finnas mer att välja på och att det ska se attraktivt ut. Det handlar också om hur vi pratar med eleverna och peppar dem att prova nya smaker, berättar kostchef Anna-Karin Svensson.

– Vi har också haft temaveckor med informationsmaterial på borden som ska bjuda in till prat om mat bland eleverna. Ett annat område vi arbetat mycket med är att öka andelen vegetarisk mat utifrån hållbarhetsssynpunkt, fortsätter Anna-Karin Svensson.

Skolmatsakademin, som i år tioårsjubilerar, är ett nätverk för skolkockar, måltidspersonal, pedagoger, rektorer och skolchefer i Västra Götaland där 51 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer deltar för att lyfta skolmaten, förbättra miljön och inspirera varandra.

Ulrika Brunn är verksamhetsledare för Skolmatsakademin sedan 2014.
– Mat engagerar och för många skolor har god, vällagad mat blivit en konkurrensfördel i kampen om eleverna. Kraven som ställs på skolköken blir allt tuffare, efterfrågan på specialanpassad kost ökar, maten ska helst vara ekologisk, närproducerad mm. Att tillgodose alla dessa krav är en stor utmaning. Livsmedelsverkets och SkolmatSveriges senaste undersökningar visar på att allt från engagemang, utbud till kvalitet pekar uppåt. Därför vill jag uppmana alla föräldrar att testa på att äta skollunch igen. Allt var faktiskt inte bättre förr!

Så här ser det ut i de flesta svenska skolor idag:
• Skolkockar, inte mattanter
• Skolrestaurang, inte matsal eller bespisning
• Maten lagas från grunden, med färska råvaror och en stor del yrkesskicklighet
• Salladsbufféer med 5-15 olika sorters grönsaker och grönsaksblandningar varje dag
• Nybakat och färskt bröd till måltiderna
• Maträtter från hela världen som speglar mångfald, tradition och kultur
• Rätter anpassade för många olika medicinska, religiösa och etiska skäl
• Kommunens ekologiska och klimatanpassade mål avspeglas på menyn

Foto: Johan Wingborg/Skolmatsakademin

Kostchef: