Publicerad 2017-01-04

Kommunen ansöker om ordningsvakter

Området kring Resecentrum pekas ut i ansökan.

I Medborgarlöftet för 2017 lovar Vänersborgs kommun och polisen att jobba för ett tryggare Vänersborg. Som en led i detta ansöker kommunen nu om ordningsvakter.

Medborgarlöftet skrevs under i mellandagarna och redan nu tar alltså kommunen nästa steg för ett tryggare Vänersborg.

Ordningsvakter är utbildade och förordnade av Polisen och kan kallas Polisens förlängda arm. De har långt större befogenheter än exempelvis
väktare.

Ansökan har skickats till Polismyndighetens Rättsavdelning i
Göteborg.

- Vi har angett åtta områden i Vänersborg där vi, om ansökan går igenom, kan sätta in ordningsvakter. De utpekade områdena i centrum ska
fungera som trygga platser för möten, handel och rekreation, säger kommunens säkerhetssamordnare Ronny Irekvist.

De utpekade områdena har tagits fram efter dialog mellan Polis, kommun och över 300 medborgare under 2016.

Säkerhetssamordnare
Ronny Irekvist