Publicerad 2017-03-29

Beslut om 200 nya bostäder

En arkitektbild på på ett framtida kvarteret Haren.

Bild: Contekton Arkitekter

Tre nya detaljplaner som gör det möjligt att bygga runt 200 bostäder antogs av Vänersborgs Kommunfullmäktige den 29 mars.

Det är många som väljer att bosätta sig i Vänersborg. Vid årsskiftet kunde vi räkna in 38 995 vänersborgare, nytt rekord.

Därför är det viktigt att kunna erbjuda boende till dem som vill flytta hit. Vid mötet den 29 mars antog Kommunfullmäktige tre detaljplaner som gör det möjligt att bygga bostäder i attraktiva lägen.

De tre områdena är:

Kvarteret Haren

Planen gör det möjligt att bygga två hus med totalt 80 lägenheter på tomten mitt emot gamla lasarettet. En del av tomten används i dag som parkeringsplats. Ett av husen kan bli så högt som 14 våningar, nytt rekord
för Vänersborg! På taket är det tänkt att bli en lummig takterrass med växthus och utemöbler och naturligtvis en vidunderlig utsikt. Under huset blir det parkeringsgarage.

Norra Nabbensberg

I området runt herrgården från 1700-talet planeras för 75 lägenheter. I den nordvästra delen blir det flerbostadshus med lekplatser och andra
ytor för gemensamma aktiviteter och i den södra delen föreslås det bli radhus.

Misteln 22

Längs Edsgatan, bara några få meter norrut från Torget, kan det bli ett bostadshus på 5-6 våningar. På gården blir det möjligt att bygga ett mindre hus i två våningar. Totalt kan det bli 35-40 lägenheter i de båda husen.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin är nöjd:

- Det är roligt att så många detaljplaner kommer fram. Många vill hjälpa Vänersborg att växa, och planera vår framtida kommun, säger hon.

I och med att Kommunfullmäktige har sagt ja till planerna är det okej för byggherrarna att sätta spaden i jorden när besluten har vunnit laga kraft.