Publicerad 2017-07-27

Så kan bergen utvecklas

Charlotta Bang

Halle- och Hunneberg är en fantastisk plats.
Nu undersöker projektledaren Charlotta Bang hur det går att göra bergen ännu bättre.

Hon har vandrat och cyklat runt på bergen för att inventera skicket på vandringlederna.

- Bergen har en enorm utvecklingspotential, slår hon fast.

Under sin kartläggning har hon upptäckt att det finns en hel del att förbättra. Inte minst ledernas skick. Skyltningen är bristfällig, det finns nedfallna träd över stigarna och det finns risk att gå vilse. Vissa leder
är till och med helt igenväxta.

Halle- och Hunneberg ligger i de tre kommunerna Vänersborg, Grästorp och Trollhättan och det är dessa tre som har gett Charlotta, tillsammans med den andra projektledaren Helena Grimm, uppdraget att inventera vad som finns på berget och hur detta går att utveckla. Förutom att se över ledernas skick har de intervjuat 100-tals besökare, de föreningar som har aktiviteter på och kring bergen och naturligtvis Sveaskog.

I december är det tänkt att kommunerna bestämma sig för en gemensam målbild. Där ska de slå fast vilka upplevelser de vill att bergen ska leverera.

- I dag har bergen 600 000 besökare årligen. En pågående undersökning visar att det är folk på bergen året om, lika mycket varje säsong. Det är spännande. Bergen är en enorm resurs för besöksnäringen, säger Helena
Grimm.

Destinationsutvecklare