Publicerad 2018-06-12

Vill du jobba med valet i höst?

Bild från valet 2014

Som röstmottagare är du minst 18 år och medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Du får utbildning så att du kan känna dig trygg i din roll.

I din roll som röstmottagare kontrollerar du identiteten hos den som ska rösta, du registrerar den som röstar samt tar emot och förvarar rösterna på ett säkert sätt. Allt detta får du lära dig innan du börjar ditt arbete.

Förtidsröstning innebär att man kan arbeta på olika platser

• Den 22 augusti till den 8 september är det förtidsröstning i de flesta av kommunens bibliotek. Möjligheten att rösta sker under bibliotekens ordinarie öppettider.
  • Den 26 augusti och den 2 september håller kommunen öppet del av dagen för röstning.
  • Den 9 september är det öppet i Arena Vänersborg för röstning.

Valdagen, den 9 september, sker val i 23 vallokaler över hela Vänersborgs kommun. När dörrarna öppnas kl 08.00 ska vallokalen vara klar att användas. Du kommer självklart att ha pauser/raster under dagen. I varje vallokal finns det en ordförande och en vice ordförande som planerar schema och fördelar arbetet under dagen. När kl är 20.00 avslutas röstningen i vallokalen och då börjar räkningen av valsedlarna.
Det kan ta en stund att räkna och sortera alla valsedlar men när det väl är klart kan du som röstmottagare och rösträknare gå hem. Som ordförande eller vice ordförande ska du, efter att valsedlarna räknats, åka till kommunhuset och lämna in dessa.

När du arbetar i ett val får du arvode beroende på vilken roll du har.

Ersättning för att arbeta i valet är

• Ordförande 2 900 kr
  • V ordförande 2 500 kr
  • Röstmottagare 2 100 kr
  • Rösträknare 600 kr
  • Röstmottagare i förtidsröstningen ersätts med 140 kr/timma

Gör så här

Skulle du vilja vara med i denna process är du välkommen att anmäla ditt intresse på följande länk:

https://vanersborg.jobbaival.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upptill på sidan finns en blå rad. På den blå raden finns ”Intresseanmälan”. Denna fyller du i och där kan du ange om du vill arbeta även under förtidsröstningen. Här kan du också fylla i om du vill jobba i Europaparlamentsvalet nästa år. Det valet kommer troligen att ske i maj.

I slutet av intresseanmälan finner du ”Skickas”. När du tryckt på denna, sänds dina uppgifter till oss på Valkansliet. Hos oss görs en bedömning av din ansökan. Du får också ett meddelande om att vi tagit emot din intresseanmälan. Lite senare i vår får du information om var du blivit placerad samt vilka utbildningstillfällen du kan välja mellan.

Välkommen med din intresseanmälan hälsar

Eva Johansson och Maud Rudquist
Valsamordnare på Valkansliet
E-post: val@vanersborg.se