Om Vänersborg

Bild på båtar vid Vänersborgsviken.
Holländska flaggan About Vänersborg in English Über Vänersborg - in Deutsch Francais Over Vänersborg - Neerlandais

Vänersborg är regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.
Med sina 38 955 invånare är den liten nog att ha kvar småstadscharmen och stor nog att ha ett rikt utbud. Det strategiska läget vid Vänerns sydspets var avgörande för stadens placering och födelse 1644.

Vår vision

Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Vänern och vattnet

Fraktbåtar, charterbåtar och fritidsbåtar trafikerar flitigt farleden mellan Vänern och Västerhavet vid Göteborg. Gästhamnen har fått pris som Sveriges bästa.
Med sina 35 olika fiskarter är Vänern ett eldorado för sportfiskare. Att fisket är gratis är ett extra plus.
Fågellivet runt Vänern är också av yppersta klass. Runt en miljon fåglar passerar Vänersborg under flyttperioden. Havsörn och pilgrimsfalk är ingen ovanlig syn.
Vänersborgare är bortskämda med att kunna ta ett dopp mitt i stan. Dessutom finns fyra långgrunda sandstränder och ett äventyrsbad som är en turistmagnet.

Hunnebergs Ekopark

De kungliga älgjakterna är tradition sedan Gustav Vasas tid på platåbergen Hunne- och Halleberg. Varje år besöks bergen också av mängder av bildjägare på älgsafari. På Kungajaktmuseet kan man få reda på det mesta om Skogens Konung.
Bergen är klassade som Ekopark med miltals vackra vandringsleder och skidspår och sjöar. Vid de kalkrika branterna trivs några av växtrikets mer sällsynta arter.

Cykelleder

Många cykelleder leder till härliga platser och naturupplevelser runt om i kommunen och även ut i landet. Både Sverigeleden, Västgötaleden och Dalslandsleden korsar Vänersborg.

Jordbruk

Vänersborgs kommun visar upp ett växlande landskap som innehåller både jordbruksbygd och skogsbygd. Dalboslätten, i den norra kommundelen, är ett av Sveriges viktigaste jordbruksområden.

Fyra tätorter

Huvudorten Vänersborg samt Brålanda, Frändefors och Vargön.

Kultur

Vänersborg siktar på att bli Sveriges bästa musikkommun. Det märks. Och hörs. Från internationellt uppmärksammade kammarmusikfestivalen Aurora Chamber Music till Polstjärnepriset för lovande ungdomar och en stor satsning på musik i vardagen och i skolan.

Näringsliv

Offentlig förvaltning betyder i Vänersborgs fall inte bara kommunens förvaltning utan även delar av regionens och länsstyrelsens. Arbetsmarknaden är varierad med sysselsättning inom industri, jordbruk, småföretag, offentlig förvaltning och utbildning. Den största arbetsgivaren är kommunen med ca. 3 300 anställda.

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig både till och från Vänersborg. Riksväg 42, 44 och europaväg 45 korsar kommunen.
Två järnvägslinjer går genom kommunen, dels Norge-Vänerlänken, dels Uddevalla-Herrljunga-Stockholm. X2000 går direkt till Stockholm. Dubbelspår till Göteborg gör det lätt att pendla.
Vänersborgs hamn är en av Vänerhamnarna för styckegods.
Trollhättan-Vänersborgs flygplats har förbindelse med Bromma.

Boende

När vi bygger nytt vill vi att det ska vara grönnära, sjönära och centrumnära.
Efterfrågan på nya bostäder är stor.

Fritid

Sportcentrum byggdes 1964 och utvecklas ständigt. Med 600 000 årliga besökare brukar den kallas Sveriges största fritidsgård. Arena Vänersborg är juvelen i kronan på området och har öppnat upp helt nya möjligheter för mässor, galor och större publika evenemang. Bandysäsongen inomhus startar redan i augusti.

Kommunikatör
Thomas Fridén