Hoppa till innehåll

Publicerad 2016-04-18

Satsningen på Wargön fortsätter utan Re:newcell

Företaget Re:newcell och Vänersborgs kommun har under lång tid  samverkat för att få till produktion av klädåtervinning i Vargön.

Nu hoppar företaget av.

- Beklagligt, men vår satsning i Vargön står inte och faller med Re:newcell. Ett företag har köpt mark och ett annat är på väg in, kommenterar Vänersborgs kommunalråd Marie Dahlin.

Vänersborgs kommun, via Wargön Innovation, och Re:newcell har under flera år samarbetat med det gemensamma målet att en pilotanläggning för bolagets teknologi för återvinning av bomullsfibrer skulle etableras på Wargön. Re:newcell meddelar idag, måndagen den 18 april, att bolagets första etablering i stället kommer att ske i en befintlig industrimiljö på annan plats.

– Vi har gjort investeringar för att få till etableringar på Vargön och vi fortsätta kämpa för att skapa jobb där. Vi har inte gett upp hoppet, men jag är väldigt besviken på Re:newcell, säger Marie Dahlin.

Maria Ström är verksamhetsledare på Wargön Innovation. Hon är också hoppfull:

– Wargön Innovation har som uppdrag och mål att möjliggöra att nya materialinnovationer går från idé till kommersialisering. Re:newcells beslut påverkar hur vi projekterar första steget i vår etablering av ett utvecklingscentrum på Wargön. Det är dock inte avgörande för våra planer. Vi arbetar fortsatt med andra aktörer och siktar på byggstart senast under 2017.

Nya textila material kommer även i fortsättningen att vara ett prioriterat område för Wargön Innovation. De lägger stort fokus på att medverka till utveckling av nya textila material, nya användningsområden för textilier och särskilt på etablering av en pilotanläggning för sortering av använda textilier där vi nu har samlat ett antal ledande aktörer. Wargön Innovations uppdrag är dock bredare än textilier. De arbetar med utveckling av nya hållbara material där skogen är en viktig råvarukälla.


KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se