Hoppa till innehåll

Dans

Dansvåren 2019

Vänersborgs kommun har som en av fyra orter fått regionala medel och uppdrag att satsa på publikarbete, arrangörskap och offentliga dansföreställningar. De övriga orterna är Borås, Uddevalla och Vara. Dansvåren 2019 presenteras med stöd från Västra Götalandsregionen.

Rhythmania, Anna Öberg för Riksteatern
Lördag 2 mars kl. 19.00 Stora biografen

Upplev en dansproduktion skapad ur en personlig och koreografisk resa in i folkdansen. Genom den folkliga dansen och musikens förhållande till puls och rytm rör sig Rhythmania i spänningsfältet mellan påtvingade begränsningar och upprepade försök i en föreställning där såväl konstnärliga som personliga risktaganden står i fokus. Under denna helaftons första akt ger den prisbelönta dansaren och koreografen Anna Öberg en inspirerande och lekfull introduktion till den traditionella folkdansen och sitt konstnärliga förhållningssätt till den. Andra akten fortsätter i Rhytmania, en passionerad och personlig föreställning i spänningsfältet mellan påtvingade begränsningar och upprepade försök där dansen och musiken ständigt utmanar varandra. Biljettpris. 50kr. Biljetter köps på Vänersborgs bibliotek eller tel. 0521-72 14 11.

Silkespiloter, Lotta Gahrton produktion
Fredag 12 april kl. 15.30, Stora biografen

Tänk att leva på ett mullbärsblad. Äta hela tiden. Spinna flera tusen meter silkestråd. Och drömma om att kunna flyga…

Silkespiloter är en föreställning för hela familjen i en alldeles egen värld där musiken spelas live och dansarna är riktigt, riktigt nära. Som publik får du känna dig fram, uppleva och leva dig in i silkeslarvens längtande liv. I en efterföljande workshop prövar vi silkeslarvens rörelser och ljud. Och såklart får en ställa alla möjliga och omöjliga frågor. Och pröva sina egna vingar… Fri entré! Välkommen att hämta din biljett på Vänersborgs bibliotek.

Dansens dag
Måndag den 29 april

Vi är grannar nu, Odissi produktion, Stora biografen kl. 17.30
Fladdrande solfjädrar, magiska lådor och en symaskin som väsnas…

Morgonen gryr och tre nya grannar har flyttat in i kvarteret. Om frivilliga och ofrivilliga möten i trånga hissar, vindlande vindstrappor och ute på gården. Det kan vara både lätt och svårt att lära känna varandra och det finns oändligt många sätt att hoppa hage och att säga hej på.

Med utgångspunkt i indisk klassisk dans, flamenco och västafrikansk dans möts Ulrika, Josefine och Karin i rytm, ljud och rörelse med tre stora föränderliga lådor. En familjeföreställning med fri entré! Välkommen att hämta din biljett på Vänersborgs bibliotek.

Ministeriet för olösta känslor, GöteborgsOperans danskompani,
Onsdag 15 maj kl. 19.00, Folkets hus teater
Ministeriet för olösta känslor har dåligt med resurser men ett viktigt uppdrag. Handläggarna har ansvar att lösa problem som ingen annan myndighet kan åtgärda. Högarna växer, men förvånansvärt många får sina fall prövade. Ur ansökningarna: ”Jag väntar på operation för mina defekta tårkanaler. Jag är en känslig person. Men det förstår ingen, eftersom jag inte kan gråta. Vilken typ av dans och musik löser mina problem?”

En ljuvlig blandning av absurd humor och smärtsamt allvar är den norske koreografen Jo Strømgrens signum. Han får oss att ena stunden knappt våga titta för att i nästa vika oss av skratt. Nu skapar han Ministeriet för olösta känslor för GöteborgsOperans Danskompani, riktat till tonåringar och unga vuxna. Verket är en del av GöteborgsOperan Skapa dans. Biljettpris. 50kr. Biljetter köps på Vänersborgs bibliotek eller tel. 0521-72 14 11.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
Kultur- och fritidsförvaltningen
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Vänerparken 15

E-post myndigheten:
kulturfritid@vanersborg.se

MER INFORMATION

Regional och nationell samverkan

Inom dansen samverkar Vänersborgs kommun med flera regionala och nationella aktörer, som till exempel GöteborgsOperans satsning Unga Dans och Dans- och Cirkushögskolan.

Regionala utvecklingsmedel

Vänersborgs kommun har som en av fyra orter fått regionala medel och uppdrag att, med start 2016, satsa på publikarbete, arrangörsskap och offentliga dansföreställningar. De övriga orterna är Borås, Uddevalla och Vara.