Hoppa till innehåll

Publicerad 2017-06-05

Kultur & fritid på Aqua Blå

Nu är Aqua blå (nästan) slut för denna gång. I väntan på slutklämmen med tisdagens nationaldagsfirande och slutkonserten med Vänersborgs Eminenta Storband och Jonas Torrestad kommer här ett par glimtar från just Kultur & fritids äventyr på fina festivalen, samt Marika Isetorps invigningstal.

Danspoolen och Musikskolans speciallinje dans tillsammans med Ola Salo.

Polstjärnepriset var en av Kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter som visade upp sig i förvaltningens monter på Aqua Expo.

 

Här är Marika Isetorps tal i sin helhet:

Varmt välkomna till invigningen av årets Aqua Blå-festival – en storslagen fest i tre dagar.

Visionen för Vänersborgs kommun är att vara ”attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet” och naturligtvis arbetar även Kultur- och fritidsnämnden och organisationen bakom Aqua Blå mot samma vision.

Aqua Blå är en festival som vill locka till sig både vänersborgare och turister, den ska vara hållbar på alla sätt och som besökare ska man vilja komma tillbaka varje år och ständigt hitta något riktigt bra – oavsett om man är barn, ungdom eller vuxen.

Som förtroendevald känns det väldigt roligt och bra att konstatera att Aqua Blå nu verkligen har blivit allas angelägenhet här i Vänersborg.

Vi i kommunen känner ett oerhört stort stöd från medarrangörer och alla våra partners. Det är vi mycket tacksamma och ödmjuka inför. Stort tack.

Själv kommer jag försöka hinna med så mycket som möjligt under dessa tre intensiva dagar.

Oavsett vad just du har för intressen på vill jag slå ett extra slag för Aqua Expo – den nya utställararenan här på Sanden.

Självklart hoppas jag att vi ses i Kultur- och fritids monter på Aqua Expo i helgen. Där finns personal på plats från olika verksamheter inom Kultur och fritid.

Ena stunden kommer montern vara en måleriateljé, för att sedan bli en läshörna och - om vädret tillåter - kommer vi få besök av en ismaskin på söndag!

I Kultur- och fritids monter hittar du också denna tidning om sommarens alla aktiviteter som alla vänersborgare fick hem i brevlådan i onsdags. I tidningen hittar du allt om ”Sommarscens” 100 programpunkter och dessutom 150 programpunkter inom ”Aktiv Sommar” med kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn mellan 6-15 år.

Efter helgen minskar aktiviteterna här på festivalområdet, men helt slut är det inte förrän vi tillsammans har firat nationaldagen på tisdag.

Då ses vi igen i ett festligt sammanhang! På nationaldagen blir det musik och sång och tal och prisutdelningar och sist, men inte minst, en vänersborgsk guldmedaljör från Ishockey-VM!

Ja, en dag som denna är det som sagt var riktigt, riktigt roligt att företräda Kultur- och fritidsnämnden.

Utvecklingen går hela tiden framåt och vi står nu inför en fantastisk sommar med sommarjobbande unga musiker, dansare och skådespelare. Det blir Familjelördagar i Kulturaxeln, musik vid Skräcklestugan, Jazz på Terrazz, dagkollon för barn, seglarskola och mycket, mycket mer.

Men här och nu är det allas vår underbara festival Aqua Blå som hägrar och innan vi kan börja festen vill jag rikta ett stort och välförtjänt tack till alla ideella krafter och alla tjänstemän som i samverkan gör detta möjligt och tillsammans levererar en fantastisk festival.

Det bästa med Aqua Blå, enligt mig, är alla möten. På det här området kommer det att ske mängder av möten mellan människor. Man kan också komma att möta sig själv i musikupplevelserna på festivalen. Vi kommer att erbjudas möjlighet att se världen med nya ögon. För det är som att kika upp ur ett mullvadshål. Kanske det ser ut som ett bombnedslag där man tittar upp. Man blir rädd och kryper tillbaka i jorden. Sedan tar man sig mod och tittar upp någon annanstans och där ser det helt annorlunda ut. Där kanske det växer vackra blommor och man kan se en glittrande sjö. Med liknelsen med mullvadshålen vill jag visa på hur man kan se världen med olika perspektiv. Kulturen ger oss olika perspektiv. Den ger oss möjligheter att betrakta världen från olika håll. Vi får dela olika synvinklar. En komiker, t.ex. kan skämta om allvarliga saker och vi får uppleva att se saker från ett helt nytt perspektiv.

Detta är en riktig upplevelsehelg. Kultur- och fritidsnämnden har sått frön som växer upp i en blomstrande festival där ni alla får vara en del. Och fröet passar ju bra som symbol eftersom ordet kultur, som kommer från latinet, betyder att odla. Här odlar vi upplevelser och tar del av nya perspektiv. Jag hoppas ni alla får riktigt givande dagar här på Aqua Blå.

Nu kan jag andas ut för nu har jag sagt det jag ville så då ska ju festivalen kunna börja. Det här är verkligen ett tungt uppdrag. Tänk om jag hunnit falla ihop död innan jag öppnat festivalen. Då hade den ju inte kommit igång. Då hade jag kanske fått 25 000 människor emot mig efter min död. Människor som blev snuvade på festivalen för att den aldrig invigdes. Vardagen hade fått fortsätta i samma gamla hjulspår.

Men här står jag och nu har jag kommit fram till dom förlösande orden: Härmed förklarar jag Aqua Blå 2017 invigt!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se