Hoppa till innehåll
Bild från EYM 2016

Eurovision Young Musicians

Eurovision Young Musicians är en europeisk tävling för unga klassiska musiker. Tävlingen hålls i år i Edinburgh och är en enorm möjlighet för morgondagens solister att få spela och visa upp sitt musicerande inför en mångmiljon publik, då flera stora Tv-bolag i Europa sänder finalen.

Polstjärnepriset har ett samarbete med Sveriges Television kring uttagningen till Eurovision Young Musicians och Sveriges representant i år är Johanna Ander Ljung, harpa. Inför ett eventuellt deltagande av Sveriges Television i EYM-tävling 2020 kommer antingen vinnaren av Polstjärnepriset 2019 eller 2020 att bli den svenska representanten.

I årets tävling deltar 18 länder, och tävlingen består av semifinaler 18-19 augusti samt final den 23 augusti. Mer information om Eurovision Young Musicians finns att läsa i länken: https://youngmusicians.tv/länk till annan webbplats
Vi rekommenderar att öppna den i webbläsare av senaste generation.

Johanna Ander Ljung
2018 års vinnare av Polstjärnepriset Johanna Ander Ljung, tävlar i en semifinal för att eventuellt avancera vidare till finalen den 23 augusti. I samband med tävlingen kommer SVT sända en dokumentär om Johanna och finalen kommer att eftersändas.

Vi önskar Johanna stort lycka till i Edinburgh!

Johanna Ander Ljung. Foto: Peter Frick / SVT

Tidigare tävlanden
Sedan 2010 utses en vinnare från Polstjärnepriset till Sveriges Televisions representant i tävlingen. Tre vinnare av Polstjärnepriset har haft den stora äran att representera Sverige i tävlingen. Läs om dessa i undermenyer med respektive namn.