Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-04-04

Konsert med unga musiker

Kulturfestival

Vargöns symfoniorkester och Winband höll konsert i Vänersborg.

Konserten inleddes av Vargöns symfoniorkester med filmmusik ur Disneys Frost, för att därefter fortsätta med tre satser ur L’Arlsienne (1872) av Georges Bizet. Efter det framfördes en del ur musikalen Les Miserables, innan det blir orkester byte.

WindBand spelade ett medley från Andrew Lloyd Webbers musikal Fantomen på Operan och därefter filmmusik från några av Disneys filmer, bland annat Lejonkungen, Aladdin, Den lilla sjöjungfrun och Skönheten och Odjuret. Efter ett par klassisk verk avslutades konserten med Stevie Wonders ”I wish”.

I Vargöns symfoniorkester spelade sjuttonåriga Malin harpa, och jag hann ställa några frågor till henne innan hon gick. Malin berättar att hon spelat harpa i runt tre och ett halvt år. Inspirationen kom när hon var liten och en YouTubevideo med en harpist.
- Jag tyckte att det var ett så häftigt instrument att jag gick och blev kär i det, säger Malin.

Malins pappa kände en harpist som jobbade med Göteborgs symfoniker, så han tog kontakt med henne och då fick Malin åka hem till henne och prova att spela på hennes harpa. Och sedan lyckades de fixa ett instrument. Det var inte en sådan stor pedalharpa som Malin spelar på nu, utan det var en mindre harpa som hon spelade på först, innan jag byte till den stora när hon gick i åttan.

Jag frågar hur Malin tänker innan hon börjar spela på konserter.
- Jag tänker väl framförallt på om jag har stämt harpan ordentligt och så försöker jag göra små finjusteringar. Sen så ställer jag i ordning noterna och så sätter jag mig ned och försöker att bara andas.

Hur känns det att vara på scenen?
- Det känns jättebra. Jag har alltid tyckt om att sitta på scen, särskilt när man gör saker med andra. Alltså inte bara att stå på scen i sig utan att göra saker i grupp tycker jag är kul, avslutar Malin.

Orkesterledarna berättar att de valde låtarna till konserten för att de ville ha ge ett blandat utbud, så att alla skulle känna sig bekväma. De valde även låtar som de tyckte var mycket lärorika, samtidigt som de tog några av sina egna favoriter.

Vargöns symfoniorkester och WindBand består mest utav högstadieelever, men även några i sexan och på gymnasiet är med och spelar.

Text och foto: Alma Lilja

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM