Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-06-16

Fotbollsskola satsar på ungt ledarskap

Sommarlovets fotbollsskola är en populär aktivitet för många unga i Vänersborg.

I år arrangerar Vänersborgs IF en fotbollsskola för dig i åldern 6-13 år. Det som gör fotbollsskolan speciell är att den styrs av en ung ledargrupp. Många ledare är mellan 14-17 år. Vi var där och pratade med några av deltagarna. De flesta barnen tycker att det är kul och har en positiv inställning till att det är unga ledare. De är uppdelade i grupper, tjejer och killar var för sig och även åldersmässigt.

Vi pratade med en grupp där deltagarna är mellan 10 och 11 år. En ung tjej som heter Nadiya svarade på våra frågor. Hon tyckte att ledarna var snälla och roliga men föredrar att ha vuxna ledare istället för att de har mer erfarenhet och har tränat barn och ungdomar längre. Men hon såg det inte som något problem att ledarna är unga.

När vi frågade henne vad som var roligaste så svarade hon med ett leende - Att spela match!

Vi ställde även frågor till en utav ledarna för Nadiyas grupp. Hon heter Agnes och är 15 år. När vi frågade henne vad det bästa var med att vara ledare så svara hon

- Jag tycker att barnen är det bästa eftersom de är roliga och snälla och även villiga att spela mycket och lära sig nya saker.

När det gäller respekt menar Agnes att man får tjäna sin egen respekt genom att vara hård från början. Hon berättar även att de måste respektera barnens olika förmågor och personligheter. Det är också viktigt att tänka sig för när man pratar med barnen och förklara så att alla förstår. Det är viktigt att inte säga något dumt, till exempel svära mot barnen vilket är något som speciellt unga tränare kan ha svårt för eftersom många unga svär i sin vardag. Agnes tycker att det är väldigt kul att vara ledare. Dels för att man lär sig så mycket själv och för att man får träffa barn och ledare i sin ålder.

Fotbollsskolan erbjuder alla barn en möjlighet att få spela fotboll eller att få testa på hur en riktig träning fungerar. Fotbollsskolan finns också för att vara en gratis möjlighet för barnen, eftersom alla inte har råd att spela fotboll i en riktig förening. Fotbollsskolan ger även barnen nya kompisar och visar hur en riktig lagkänsla känns.

Text: Elin Granat Bild: Emma Thuresson

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM