Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-06-23

25 sommarlovstips för en tunn plånbok

Sommarredaktionen på ungivbg.se har tips som förgyller ditt sommarlov utan att kosta skjortan.

25 aktiviteter under 25 kronor

Nu är äntligen sommaren här och ibland kan det vara svårt att komma på något att göra i värmen. Kanske har du slut på idéer eller så kanske du inte har så mycket pengar att spendera på aktiviteter nu under sommaren. Ta det lugnt – här har du 25 aktiviteter under 25 kronor som du kan göra i sommar!

1. Upptäck vår fina omgivning

Sätt dig på cykeln och cykla till en fin utsiktsplats! I Vänersborg finns det mängder av vackra platser att upptäcka. Platser som Hallesnipen med sin sagolika utsikt över Dalsland och Kroppefjäll och fågeltornet som ligger vid Vänersborgsviken är definitivt värt ett besök!

2. Ta dig till en badplats

Packa badkläderna! I Vänersborg finns det flera ställen du kan bada på, exempelvis Nordkroken, Ursand och Skräcklan. Simma lugnt!

3. Fixa en picknik

Packa korgen och ge dig ut på en picknik! Varför inte samla ihop ett gäng kompisar och fyll på med god och mättande energi? Det tar trots allt på krafterna när man leker, badar och springer i den härliga sommarvärmen.

4. Njut av en fika

I Vänersborg finns det flera platser du kan fika på och en kopp te eller kaffe kostar inte mer än 25 kronor. Ge dig ut och testa stadens caféer, eller varför inte Ungdomshuset där det finns riktigt billig fika?

5. Testa dina överlevandskunskaper

Bygg en koja! Att bygga en koja tillhör en av sommarens höjdpunkter och är egentligen inte så svårt. Samla ihop lite virke, exempelvis pinnar, granris och överblivna brädor och låt fantasin flöda!

6. Lek lekar

Varför inte köra dunkgömme i någon skog eller hitta på någon ny? Sommaren är ju trots allt en tid för lek och bus i det fria. Dessutom är det roligt i alla åldrar.

7. Utmana dina kompisar i volleyboll

Samla ihop ett gäng kompisar och dra till Sanden för att spela ett par matcher i volleyboll. Glöm inte att ta med en volleyboll!

8. Ha ett filmmaraton

Regnar det ute? Då är det ett perfekt tillfälle att dra ihop ett gäng vänner och titta på film. Det finns garanterat någon av dina vänner som har en film som du inte sett förut. Du kan också gå till biblioteket och hyra en film gratis men glöm inte lånekortet!

9. Frossa i jordgubbar

Tillhör du också en av dem som inte anser att det inte blir sommar utan jordgubbar? Jordgubbar kostar på de flesta ställen i staden inte mer än en tjugolapp. Varför inte köpa en låda och dela med dina vänner?

10. Starta ett vattenkrig

När det är sommar och varmt är vattenkrig ett måste. Ut och Ladda vattenpistolerna, fyll vattenballongerna och starta årets vattenkrig!

11. Promenera och se nya platser

I Vänersborg finns det mängder av natursköna och vackra vandringsleder. Varför inte vandra på Hunneberg/Halleberg i den fantastiska miljön?

12. Läs en bok

Läs böcker! Att läsa böcker på sommaren kan vara både fridfullt och underhållande. På biblioteket kan du som har bibliotekskort låna hur mycket böcker som helst. Vem vet, kanske hittar du din nya favorit i sommar?

13. Tälta

Vad vore bättre än att avsluta en härlig sommardag i ett tält tillsammans med dina vänner? Det finns säkert någon av er som har ett tält ni kan använda som sovplats för natten. Det kommer garanterat bli en natt fylld av spökhistorier, skvaller och massa onyttigheter.

14. Kolla på solnedgången

En av höjdpunkterna på sommaren är den fantastiska solnedgången. Ta med dig någon speciell eller ett gäng kompisar och sätt er på ett berg och njut av den spektakulära vyn. Vem vet, kanske orkar du och ditt sällskap vara vakna tills soluppgången?

15. Klättra i träd

Gå ut i trädgården eller ge dig ut på jakt efter det perfekta trädet. Se till att någon är med dig och att du har bra skor så att du inte ramlar!

16. Bygg sandslott

Åk till en strand och bygg ett sandslott som får hela stranden att häpna. Glöm inte hink och spade!

17. Fiska

I Vänersborg finns det mängder av ställen att fiska på. Det finns säkert någon av dina föräldrar som har ett fiskespö, låna det och fånga massa firrar! Vem vet, kanske står just du för kvällsmaten?

18. Gå på en gratiskonsert

På sommaren arrangeras mängder av gratiskonserter. Ta med dig dina kompisar och bli ett med musiken!

19. Teckna och måla

Du har säkert papper och penna hemma någonstans, annars finns det att köpa och kostar inte mer än 25 kr. Släpp fram konstnären i dig och skapa ett mästerverk!

20. Berätta roliga historier

Det skadar aldrig att berätta roliga historier för varandra och det finns mängder av tips på nätet och i böcker. Förgyll varandras dag och glöm inte, ett gott skratt förlänger livet!

21. Delta i kommunens gratis sommaraktiviteter

För dig som bor i Vänersborg är det i år gratis att delta i en mängd olika aktiviteter. Exempel på aktiviteter är fiske, segelskola, dagsutflykter, utlåning av bollar, rack och annat för spontanidrott, musikstudio, LAN, fjällvandring, öppen fritidsgård och mycket mer.

22. Spela kort

Att spela kort är något som tillhör sommaren. Varför inte utmana din familj eller dina kompisar i kortspel som dam, skitgubbe eller finns i sjön?

23. Baka

Varför inte baka något smarrigt? Ta en titt i skafferiet och ta fram de ingredienser som finns där hemma och baka ett mästerverk. Kanske har du redan ett recept där hemma, annars finns det mängder av recept på internet att testa. Eller varför inte låta fantasin flöda och hitta på ett eget recept?

24. Besök en fritidsgård

Är alla kompisar bortresta? Besök en fritidsgård! I Vänersborg finns det tre fritidsgårdar du kan välja mellan – Ungdomshuset som ligger mitt i centrala Vänersborg, Sörgården i Brålanda och Lyktan i Vargön. På Ungdomshusen kan du exempelvis umgås med andra ungdomar och hitta nya vänner, fika för en liten slant, spela spel och lyssna på musik.

25. Testa på golf

Det finns en golfbana på Onsjö och det kostar 25 kr per dag. Varför inte åka dit och slå några hål?

Text: Ellinore Börjesson (i samverkan med hela sommarredaktionen)

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM