Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-07-07

Möjligheter för spontanidrott i sommar

Runt om i Vänersborg kan sommarlediga ungdomar låna sport och lekutrustning gratis.

Nytt för i sommar är förekomsten av Sport och lekbibliotek runt om i kommunen. Sport och lek bibliotek är bemannade stationer runt om Vänersborgs kommun där man kan låna sport- och lekutrustning helt gratis.

- Tanken bakom projektet är att uppmuntra ungdomarnas och barnens spontan lek säger Alaxander Mayborn som samordnar projektet för Vänersborgs Kommun. Han tillägger att det kommer att finnas sju stationer runt om kommunen.

Platserna med stationer är:

  • Vargön Hallevi IP (vid regn Fyrkanten)
  • Frändefors Frändevi (vid regn Dalbohallen)
  • Blåsutskolan ( vid regn skolans gympasal)
  • Brålanda Sörbyvallen (vid regn Brålanda sporthall)
  • Onsjöskolan (vid regn skolans gympasal)
  • Torpa (vid regn Gymnasiehallen)
  • Sportcentrum (vid regn Gymnasiehallen)

Sport och lekbiblioteken kommer att vara öppna för lek måndag till fredag klockan 09.00 till 15.00 ända fram till vecka 31. Biblioteken kommer att vara bemannade av 2 till 4 stycken sommarjobbare. De flesta sommarjobbare kommer från föreningslivet men en av lekbibliotekarierna på varje station är någon som kommit ensamkommande till Sverige. Alexander Mayborn säger att det blir en bra möjlighet att få träffa nya människor och träna på svenskan. Alexander förtydligar att det dock inte är ett ställe dit man kan komma och få barnpassning. Sommarjobbarna är där som stöd och för att hjälpa om man inte vet hur något fungerar.

Vi besökte Joel och hans kollegor på stationen vid Onsjöskolan. Joel säger att det han tycker är bäst med sport & lekbiblioteken är att man får prova på nya sporter och lekar. När man lånar utrustningen så ska man helst hålla sig i området så att inte sakerna försvinner för långt bort. Vi kommer också att skriva upp namnen på de som lånar berättar Joel.

På lekbiblioteken kommer det finnas möjlighet att låna bland annat fotbollar, basketbollar, frisbee, krocket, innebandyklubbor, mål, bedmintonrack samt nät, Nästan allt möjligt, säger Joel.

Alexander Mayborn berättar att biblioteken riktar sig mot barn och ungdomar mellan 6 och 15 år. Om man inte har någon att leka eller spela med kan det vara ett bra tillfälle att komma till ett av biblioteken och till exempel spela kubb med andra unga där säger han. En annan bra idé kan vara att ta ett gäng kompisar och låna en fotboll eller något annat kul.

Idén kom ifrån att på 60-talet i torpa området så fanns det spontan idrott. Det var en jättekul grej där man fick låna fotbollar och så säger Alexander Mayborn. När vi förstog att det fanns medel att göra något liknande satt vi igång så fort vi kunde!

Text och foto: Malte Landgren

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM