Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-07-26

Få koll på regler och rättigheter för sommarjobbet

Kanske hör du till den lyckliga skara som sommarjobbat. Men har du koll på dina rättigheter och vilka regler som gäller?

Snabba tips till unga sommarjobbare

 • Se till att alltid få ett skriftligt avtal på vem som ska jobba, vad du ska göra och hur mycket lönen är på.
 • Kolla upp om arbetsgivaren har kollektivavtal, annars riskerar du att arbeta oförsäkrad.
 • Kollektivavtalet reglerar övertidsersättningar, lönenivåer och försäkringar och fungerar som ett komplement till det som måste följas enligt lagen.
 • Spara alla lönebesked som visar att du betalt skatt och kan användas som bevis på att du arbetat där.
 • Är du under 16 år, får du inte jobba efter klockan 20.00

Anställningsavtal

Kolla upp så att ditt anställningsavtal och att det innehåller dessa punkter:

 • arbetsgivarens namn och organisationsnummer
 • anställningens längd med startdatum och slutdatum
 • om du ska du jobba heltid, deltid eller endast vid behov
 • lön
 • arbetsuppgifter
 • yrkesbenämning

Regler för olika åldersgrupper

Om du är över 13 år men under 15 finns det en regel som säger att du får jobba som högst sju timmar per dag och som max 35 timmar i veckan. Du får heller inte börja jobba före klockan 06:00 eller jobba efter 20:00. Du ska även vara arbetsfri 14 timmar varje dag och du ska ha rätt till minst 36 sammanhängande ledighet varje vecka.

Är du 15 år men inte fyllt 16 än får du jobba som mest åtta timmar varje dag. Men jobbtimmarna får inte överstiga 40 timmar på en vecka. Du ska även vara arbetsfri 14 timmar mellan varje pass och ha rätt till sammanhängande ledighet i 36 timmar på en vecka. Du får inte börja jobba innan klockan 06:00 eller jobba efter 20:00.

Är du 16-17 år får du max jobba åtta timmar per dag. Du får inte heller börja innan klockan 06:00 eller jobba till efter 23:00. Din arbetsvecka får höst vara 40 timmar och du ska ha 12 timmar ledighet mellan varje pass. Du har också rätt till sammanhängande ledighet i 36 timmar per vekca.

Är du 18 år eller äldre har du samma regler som alla vuxna. Du kan börja när som på dygnet men mellan varje pass ska du vara ledig i 11 timmar. Du har även rätt till sammanhängande ledighet i 36 timmar per vecka.

Löner

Alla löner ser olika ut beroende på vilket jobb/företag du sommarjobbar på. Men har du fått sommarjobb via kommunen så är det minsta du kan få 60 kroner per timme. Annars varierar lönerna beroende på vilken kommun du tillhör eller om du har fixat sommarjobbet på annat sätt. I din lön ska även semesterersätting ingå.

Betala rätt skatt

Om du sommajobbar och tjänar under 18 739 kronor för hela året behöver du inte betala skatt. Men då måste du ansöka om något som heter jämkning, för att visa att du inte kommer tjäna över 18 739 konor på ett år. Tjänar du över 18 739 kronor på ett helt år måste du dock skatta.

Om du upptäcker att din arbetsgivare har dragit för mycket skatt kommer du få tillbaka det i samband med skattedeklarationen nästa år. Har du inte anmält något bankkonto eller lämnat in någon deklaration kommer skatteverket ändå betala ut pengarna till dig om det är minst 2000 kronor. Annars står det kvar på ditt skattekonto tills vidare.

Arbetsintyg och betyg

Innan du lämnar ditt sommarjobb ska du be att få ett skriftligt arbetsintyg. Ett arbetsintyg är ett intyg på var du har jobbar, när du har jobba, hur länge och vad du har jobbat med. Det är även bra att be om ett arbetsbetyg. Ett arbetsbetyg är ett papper med några rader om hur du har skött ditt arbete och beskriver lite om hur du är som person.

Text: Johanna Karlsson

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM