Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2016-11-24

Minskad rökning bland unga i Vänersborg

2016-års undersökning om elevers drogvanor visar att färre röker eller dricker alkohol.

- Jag är inte överraskad av att rökningen minskar, det har jag jobbat med i många år, så det är kul att det äntligen visar på resultat, säger Sara Gunnarsson, drogförebyggande samordnare, i en intervju med Ung i Vbg angående den senaste drogvaneundersökningen som har gjorts i vårt område.

Vart tredje år genomförs undersökningen och alla som går i åk 9 och 2 på gymnasiet får göra den. I år var även andra gången som undersökningen genomfördes i hela regionen, detta för att kunna jämföra olika kommuners resultat.

Syftet med undersökningen är att få en bild av hur drog-, alkohol- och rökvanorna ser ut hos minderåriga och årets resultat är mestadels positivt. Jämförs årets resultat med 2013 års resultat kan en stor procentuell minskning av både rökning och alkoholkonsumtion ses. Det som dessvärre inte gav så bra resultat var svaren angående narkotikaanvändningen hos killar i åk 2 för där har nämligen användningen ökat, något som Sara Gunnarsson dock har föranat.

- Det är ett resultat som gör mig orolig, men jag är inte förvånad. Både jag och elevhälsopersonalen på gymnasiet har haft en känsla för att det är just så. Därför har jag tillsammans med en kurator på gymnasiet träffat alla elever i åk 1 och pratat om cannabis. Detta är något som vi kommer att fortsätta med flera år framöver.

Vill du läsa mer om drogvaneundersökningen kan du läsa mer på Vänersborgs hemsida

Text: Maja Nielsen

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM