Hoppa till innehåll
Ung i Vänersborg

Publicerad 2017-08-16

Så byter du gymnasieprogram

Upplever du att du valde fel gymnasieprogram? Då har du en chans att ångra det och hitta rätt!

I vildmarken av gymnasieprogram kan det hända att du valde fel. Oavsett hur mycket du än tänkte efter, kan det ändå blivit tokigt i all beslutsångest.

Du kan byta och börja i en ny klass innan slutet av september. Hur du tar dig till beror på när du ångrar dig.

Jag har ångrat mitt val innan gymnasiet – hur gör jag?

Har du kommit på att du vill byta program innan du har börjat så ska du kontakta din blivande studie- och yrkesvägledare. Detta gör du så tidigt som möjligt efter att skolåret har dragit igång. För att kunna starta i en annan klass samma år ska du senast ha meddelat ansvariga innan slutet av september.

Jag har redan gått på gymnasiet under ett år – går det att byta program?

Kommer du på att du har hamnat fel ett år efter gymnasiestarten ska du kontakta din nuvarande studie-och yrkesvägledare. Ni får tillsammans diskutera dina framtidsplaner. Vilken utbildning passar dig? Är det ett väldigt annorlunda program jämtemot ditt nuvarande behöver du förmodligen gå om första året. Om du å andra sidan byter mellan två liknande program som teknik och natur kan du ibland komplettera med vissa kurser. Se till att fråga.

Jag trivs inte i min klass – kan jag byta program?

Om du verkligen inte kan stå ut med din klass kan du göra ett antal saker. Du kan kontakta din skolkurator, skolsköterska, rektor eller någon annan på skolan. Anställda är till för att hjälpa dig så att du ska kunna må bra. Går det inte att lösa problem i klassen kan du byta skola eller program om du vill det. Detta löser du med rektor eller studie- och yrkesvägledare.

Jag ska flytta – hur hanterar jag mitt programval?

Kommunen du flyttar till är skyldig att erbjuda dig en plats på deras gymnasium. Det kan vara bra att ta kontakt med din nuvarande studie-och yrkesvägledare för att välja rätt program om du vill byta. Detta underlättar processen.

Osäkerheter – Vad behöver jag för högskolan?

Vill du ta en titt på områdesbehörigheter kan du göra det på studera.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I flertal fall behöver du inte byta program för att kunna bli det du vill på högskolan. Under gymnasietiden har du individuella val du kan använda för att få behörighet. Till exempel kräver arkitektlinjen matematik 3b/c. Välj den kursen som individuellt val om ditt program inte läser den om du senare vill bli arkitekt. Annars går det alltid att komplettera kurser på Komvux efter gymnasiet. Alltså är det aldrig försent att möjliggöra det du vill bli!

Lycka till på gymnasiet!

Text: Boris

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

Facebook

INSTAGRAM