Gå till innehåll

Verktygsfält

Vad står hbtqi+ för?

Vy över gågatan med en regnbågsfärgad fasadflagga i förgrunden.

Hbtqi+ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter, och intersexpersoner. Ett av ledorden under Vänersborgs hbtqi-månad är att kompetenshöja. Vi behöver vara fler som stärker och sprider kunskap om hbtqi+ och normer. Det här står hbtqi+ för:

Homosexuell och bisexuell, handlar om sexuell läggning. Alltså vem man blir kär i eller attraherad av. Som homosexuell blir man kär i och attraherad av personer av samma kön som en själv. Som bisexuell blir man kär i och attraherad av personer oavsett kön.

Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.

Queer handlar om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.

Intersexperson kan en person kalla sig som har en intersexvariation. Intersexvariationer är ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat.

+ Plusstecknet står för alla andra identiteter och läggningar - för det finns många olika varianter. Exempelvis demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid, panromantisk.

Ibland används även begreppet hbtqia+, där A står för asexuell. Det är en person som i perioder eller alltid är ointresserad av sexuellt umgänge med andra människor.

Källa: RFSL

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 mars 2024