Hoppa till innehåll

 

Bli en energistjärna!

Bli en energistjärna!

Hjälp oss att nå Sveriges energimål genom att bli en stjärna på energi! Kommunen har tagit fram en energistjärna för att visa på några energismarta tips:

1. Välj miljömärkt el!

Många elbolag kan erbjuda förnyelsebar energi till sina kunder. Fråga din elleverantör om du kan köpa miljömärkt el av dem.

2. Sätt upp solpanel på taket!

Om du bor i bostadsrätt eller eget hus kan det vara en lönsam affär att tillverka din egen el.

3. Ta cykeln till jobbet!

Förbättra din hälsa och spara energi genom att cykla istället för att ta bilen. Vänersborg satsar mycket på cykling. Vi bygger ut och förbättrar cykelvägnätet, har tagit fram en ny cykelkarta och arrangerar också andra aktviteter som genomförs kopplat till cykling, håll dig uppdaterad på kommunens nyhetssida!

4. Samåk med grannen!

Den största miljöbelastningen från maten vi köper består av vår resa till och från affären. Kanske det blir roligare att veckohandla om man åker tillsammans med grannen?

5. Leta energitjuvar i hemmet

Spara energi och pengar genom att spara el i hemmet. Naturskyddsföreningen har tagit fram en rad tips Länk till annan webbplats. på hur du kan jaga energitjuvar i hemmet.

6. Prova något vegetariskt!

Man behöver inte bli vegetarian för att man äter grönt ibland. Prova att blanda i lite bönor eller rivna morötter och se om någon märker skillnad! En annan viktig aspekt av att äta klimatsmart är att inte slänga mat. Är du bra på att ta hand om dina matrester? Ge dig själv en klapp på axeln, du är en miljöhjälte!

Vill du ha mer information och råd om hur du kan spara energi och bli mer klimatsmart så är du välkommen att kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare. Läs mer här om Energi- och klimatrådgivning

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

MER information

1. Läs mer om miljömärkt el på Naturskyddsföreningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

2. Få tips om hur du kan producera egen el från solen på kommunens hemsida.

3. Läs mer om cykling i Vänersborg på kommunens hemsida.

4. Det finns flera webb-tjänster för att underlätta samåkning, till exempel Samåkning.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..