Hoppa till innehåll

Bli en energistjärna!

Bli en energistjärna!

Hjälp oss att nå Sveriges energimål genom att bli en stjärna på energi! Kommunen har tagit fram en energistjärna för att visa på några energismarta tips:

1. Välj miljömärkt el!

Många elbolag kan erbjuda förnyelsebar energi till sina kunder. Fråga din elleverantör om du kan köpa miljömärkt el av dem.

2. Sätt upp solpanel på taket!

Om du bor i bostadsrätt eller eget hus kan det vara en lönsam affär att tillverka din egen el.

3. Ta cykeln till jobbet!

Förbättra din hälsa och spara energi genom att cykla istället för att ta bilen. Hört det förut och tänker att det är inget för dig? Kolla in Testcyklisternalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som omvänt ett gäng inbitna bilister till glada cyklister! Vänersborg satsar mycket på cykling. Vi bygger ut och förbättrar cykelvägnätet, har tagit fram en ny cykelkarta och organiserar tävlingen "Cykelvänlig arbetsplats" samt deltar i projektet "Vintercyklister" för att få fler Vänersborgare att cykla, året om. 

4. Samåk med grannen!

Den största miljöbelastningen från maten vi köper består av vår resa till och från affären. Kanske det blir roligare att veckohandla om man åker tillsammans med grannen?

5. Leta energitjuvar i hemmet

Spara energi och pengar genom att spara el i hemmet. Naturskyddsföreningen har tagit fram en rad tipslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på hur du kan jaga energitjuvar i hemmet.

6. Prova något vegetariskt!

Man behöver inte bli vegetarian för att man äter grönt ibland. Prova att blanda i lite bönor eller rivna morötter och se om någon märker skillnad! En annan viktig aspekt av att äta klimatsmart är att inte slänga mat. Är du bra på att ta hand om dina matrester? Ge dig själv en klapp på axeln, du är en miljöhjälte!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se

MER information

1. Läs mer om miljömärkt el på Naturskyddsföreningens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Få tips om hur du kan producera egen el från solen på kommunens hemsida.

3. Läs mer om cykling i Vänersborg på kommunens hemsida.

4. Det finns flera webb-tjänster för att underlätta samåkning, till exempel Samåkning.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Skjutsgruppenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

5. 10 tips på energitjuvar i hemmetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Naturskyddsföreningen.