Hoppa till innehåll

 

Vänern

Barn badar i Vänern

Vi har tio mil Vänerkust

I Vänersborgs finns drygt 10 mil Vänerkust. Det går att ta sig ett dopp inne i centrum, något som många utnyttjar på lunchrasten på sommaren. Det finns också fyra långa och barnvänliga sandstränder att välja mellan.

Med så mycket vatten runt knuten är det inte konstigt att Vänersborg har fått fram elitidrottare i både segling och rodd. Vänersborgs Segelsällskap är en aktiv klubb, med vana att arrangera stora mästerskap. Kajakpaddling får allt fler utövare.

Har du egen båt?

Det är ingen kö till våra centralt belägna båtplatser och det finns ramper på flera ställen. Vår gästhamn har blivit prisad som Sveriges bästa.

Fåglar

Fågellivet är också fantastiskt med drygt 30 häckande arter. Fiskmåsen är den vanligaste, men numera finns det även häckande havsörnar här! Och världens snabbaste djur pilgrimsfalken. Fågeltorn finns runt Vänersborgsviken, vid Dättern och Hullsjön.

Fiske

Att det finns 35 olika fiskarter gör sjön unik.Ställ dig på vilken klippa som helst och hoppas på napp. Det kostar inte ett öre. Eller varför inte testa lyckan mitt i stan? För ett par år sedan drog ett par grabbar upp en gädda på 113 cm ur hamnkanalen två kvarter från gågatan!

Sluss

Brinkebergskulle heter slussen i Vänersborg. Den förbinder Karls Grav, som är en grävd förlängning av Vänerviken Vassbotten, med Göta älv. Att se stora lastfartyg slussa på sin väg till eller från Västerhavet är en mäktig upplevelse.

Lite fakta

Djupaste stället är 106 m.

Höjden över havet är 44 m.

Ett varv runt Vänern är 42 mil.

Det finns cirka 10 000 vrak på Vänerns botten.

700 000 människor får sitt dricksvatten från Vänern.

Vänern har drygt 22 000 öar, kobbar och skär.

I Vänersborgs kommun finns drygt tio mil Vänerkust.

3 000 fritidsbåtar och 3 000 handelsfartyg passerar årligen Vänersborg.