Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Textiljakten är tillbaka 7-27 mars 2022

Bilden föreställer loggan för Textiljakten

Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna – utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller användas på annat sätt.

Måndag den 7 mars drar Textiljakten i gång för tredje gången i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborgs kommun.

Textiljakten anordnades första gången i november 2019. Då samlades 7 ton kläder och textilier in, förra gången blev resultatet 31 ton.

- Vi behöver bli bättre på att förlänga livet på våra befintliga kläder. Det kan ske genom att vi skänker vidare så att andra kan använda plaggen, genom lagning, att de redesignas eller återvinns till nya material. Ska vi minska klimat- och miljöpåverkan är detta en viktig del och det är därför vi genomför Textiljakten. Kläder hör inte hemma i soporna, säger Julia Ronkainen, projektledare på Wargön Innovation.

Textiljakten går av stapeln från 7-27 mars och riktar sig mot mellanstadieklasser i de tre kommunerna samt mot allmänhet i Trollhättan och Uddevalla. Klasserna samlar in från sina hushåll. Vänersborgs kommun väljer att rikta sig enbart till skolan nu i mars och återkommer till allmänheten med en insamling i höst. Allmänhet som redan nu vill lämna in kläder och andra textilier kan göra det på återvinningsstationerna.

Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier

Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.
- Det är klimatsmart att återanvända textiler och kläder. Ett bra exempel är att det krävs ungefär 12 000 liter vatten för att ta fram ett par nya jeans. Dessutom släpps det ut växthusgaser och det används en mängd kemikalier, säger Trollhättan Energis kommunikatör Kenneth Wilson.

Allmänhet kan lämna kläder och textilier i de befintliga containrar för textilier, kläder och skor som finns vid återvinningscentralerna och flera återvinningsstationer märka med Textiljakten. Fastighetsnära insamling kommer att ske i vissa bostadsområden i Trollhättan och Uddevalla. Särskild information har gått ut där.
- Vi vill utveckla Textiljakten och göra det ännu lättare för hushållen att vara med och bidra. Vi tror på ett uppskattat samarbete och ytterligare en möjlighet för oss att nå ut med budskapet att textil är en värdefull resurs som ska tas omhand, säger Cecilia Selander, kommunikatör på Uddevalla Energi.

Studiebesök hos Wargön Innovation

De mellanstadieklasser som deltar lämnar textilier och kläder i skolan.
- Barn är nyfikna och vetgiriga och vi vet att mellanstadieklasserna tycker att det är roligt att få vara med och samla in kläder och textilier i Textiljakten. Det ger oss en möjlighet att prata med barnen och fördjupa kunskapen om klädernas påverkan, säger Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson.

Alla klasser som är med i Textiljakten 2022 deltar i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2022. En klass per kommun har chansen.

Kläderna och textilierna som samlas in fraktas till Wargön Innovation. De vägs och sorteras och med hjälp av organisationen Björkåfrihet finner man bästa möjliga användning för det som har samlats in. Förra gången lämnades drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via second hand-butiker. Övrigt går exempelvis till redesign, blir fyllnadsmaterial eller återvinning.

När tredje upplagan av Textiljakten idag drar i gång är det mitt i en akut kris på grund av kriget i Ukraina.
- Det hade varit en möjlighet att göra Textiljaktens insamling till en klädinsamling till Ukraina, men efter att ha rådgjort med experter så ser vi att klädbehovet är mättat. Det som behövs nu är exempelvis sjukvårdsmaterial. Ett sätt att hjälpa Ukrainas folk är att skänka pengar till hjälporganisationer som Röda Korset, Unicef och Rädda Barnen. På så vis kan vi stötta och samtidigt inte glömma bort den pågående klimatkrisen genom Textiljakten, säger Julia Ronkainen, projektledare på Wargön Innovation.

Textiljakten pågår 7-27 mars. Om kläderna som samlas in är trasiga eller textilierna är slitna spelar ingen roll. Däremot ska alla textilier, kläder och skor som lämnas in läggas i plastpåsar, vara torrt och inte vara nedfläckat med färg eller kemikalier.

För mer information om Textiljakten, kontakta:
Julia Ronkainen, projektledare, Wargön Innovation, telefon 0730-22 30 21
Cecilia Selander, kommunikatör Uddevalla Energi, telefon 0522-58 07 32
Kenneth Wilson, kommunikatör, Trollhättan Energi, telefon 0520-49 75 43
Victoria Hallqvist, kommunikatör Vänersborgs kommun, telefon 0521-72 24 03

Under 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella second hand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifierning enligt ISO9001/14001.

Information om Textiljakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Vänersborgs kommun kommer sex skolor att delta. Kontaktperson för dem är Boel Carlsson som har e-post: boel.carlsson@vanersborg.se.

KONTAKT

Renhållningschef

Lars Jensen
Telefon: 0521 - 72 12 53

E-post: lars.jensen@vanersborg.se

KONTAKT

Utredare, renhållningen

Niclas Janflod
Telefon: 0521 - 72 12 51

E-post: niclas.janflod@vanersborg.se