Hoppa till innehåll

 

Textiljakten är tillbaka i mars 2022

Bilden föreställer loggan för Textiljakten

Nästan sju ton blev resultatet när den första upplagen av Textiljakten genomfördes i november 2019. Året efter blev resultatet hela 31 ton! Nu ser vi med spänning fram emot vad tredje upplagan av Textiljakten ska resultera i.

Vänersborgs kommun, Trollhättan Energi och Uddevalla Energi kommer tillbaka med sitt lyckade samarbete för att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna. Under tre veckor i mars 2022 (vecka 10-12), bjuds skolelever i årskurs 4-6 in till att vara med på nästa jakt i respektive kommun.

- Bakgrunden till Textiljakten är enkel. Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta urvuxna eller slitna kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation, som är lite av spindeln i nätet för Textiljakten.

Wargön Innovation är ett helägt dotterbolag till Innovatum AB i Trollhättan och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, där både Trollhättan och Uddevalla ingår.

- Vårt uppdrag är att möjliggöra produktion av framtidens material och en väg dit är att bland annat att utveckla metoder för återbruk och att återvinna textilier av olika slag på bästa sätt, förklarar Susanne Eriksson.

Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier

Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.

- Textiljakten är ett sätt för oss att tillsammans i Trestad sätta fokus på en oerhört angelägen hållbarhetsfråga. Responsen har varit väldigt bra de första åren, så nu vi kör en ny omgång, säger Trollhättan Energis skolkommunikatör Kenneth Wilson.

Studiebesök på Wargön Innovation

Alla klasser som är med i Textiljakten 2022 deltar i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2022. En klass per kommun har chansen.

- Att tre kommuner går samman så här skickar rätt signaler och tillsammans kan vi verkligen förändra förhållningssättet till textilier. Idag har vi generellt sett en stor överkonsumtion av kläder, konstaterar Boel Carlsson, miljöstrateg i Vänersborg som tidigare bland annat drivit ett stort och lyckat skolprojekt med fokus på att minska energianvändandet.

Under parollen 3 kommuner, 3 veckor och 30 ton tar de tre kommunerna återigen ny sats. Självklart har även allmänheten möjlighet att vara med och bidra till att i år tillsammans försöka jaga in 30 nya ton. "Insamling vid tomtgräns" kommer att ske i utvalda delar av respektive kommun, en metod som Vänersborgs kommun har testat tidigare med gott resultat.

- Men bor du inte i dessa utvalda områden och har du ingen i familjen som går på mellanstadiet, så kan du använda containrarna för textilier, kläder och skor som redan finns vid återvinningsstationerna i alla tre kommunerna. Vi kommer att tömma dem extra ofta under Textiljaktens tre veckor, säger Susanne Eriksson.

Allt som lämnas in måste läggas i plastpåsar, vara torrt och inte nedfläckat med färg eller kemikalier.

- Men om det är slitna textilier eller om det är trasiga kläder spelar ingen roll, påpekar Susanne Eriksson.

Det mesta kan återanvändas

Förra året lämnades drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via second hand-butiker, till förmån för välgörande ändamål. I samarbete med insamlingsorgnaisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) sorterar och väger Wargön Innovation allt som samlas in under de tre veckorna.

Premiären för Textiljakten 2019 väckte också stor uppmärksamhet runt om i Sverige.
- Flera liknande initiativ var på gång på flera olika håll, men blev tyvärr inte mycket av på grund av pandemin, säger Magnus Nilsson, insamlingsansvarig hos Björkåfrihet, som är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Under 2019 blev Björkåfrihet världens första ideella second hand-organisation med kvalitets- och miljöledningscertifierning enligt ISO9001/14001.

Information om Textiljakten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Vänersborgs kommun kommer sex skolor att delta. Kontaktperson för dem är Boel Carlsson som har e-post: boel.carlsson@vanersborg.se.

KONTAKT

Renhållningschef

Lars Jensen
Telefon: 0521 - 72 12 53

E-post: lars.jensen@vanersborg.se

KONTAKT

Utredare, renhållningen

Niclas Janflod
Telefon: 0521 - 72 12 51

E-post: niclas.janflod@vanersborg.se