Hoppa till innehåll

 

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Textiljakten 2020

Bilden föreställer loggan för Textiljakten

Textiljakten är tillbaka: "Vi siktar högt"

Nästan sju ton blev resultatet när den första upplagen av Textiljakten genomfördes i november 2019. Nu är Vänersborgs kommun, Trollhättan Energi och Uddevalla Energi tillbaka med sitt lyckade samarbete för att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna. Under tre veckor, den 9-27 november, deltar skolelever i Trestad i jakten i respektive kommun.

- Bakgrunden är enkel. Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta urvuxna eller slitna kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation, som är lite av spindeln i nätet för Textiljakten.

Wargön Innovation är ett helägt dotterbolag till Innovatum AB i Trollhättan och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, där både Trollhättan och Uddevalla ingår.

- Vårt uppdrag är att möjliggöra produktion av framtidens material och en väg dit är att bland annat att utveckla metoder för att återvinna textilier av olika slag, förklarar Susanne Eriksson.

Packar i egna påsar

I Vänersborg deltar 9 av 10 mellanstadieskolor. Med anledning av corona så delas dock inga särskilda insamlingssäckar ut i de tre kommunernas skolor i år. Eleverna packar istället kläder och textilier i egna påsar eller säckar och tar med till skolan. Och sedan blir de hämtade utanför skolorna när insamlingen är klar.

Studiebesök på Wargön Innovation

Alla klasser som är med i Textiljakten deltar i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation under våren 2021. En klass per kommun har chansen.

- Att tre kommuner går samman så här skickar rätt signaler och tillsammans kan vi verkligen förändra förhållningssättet till textilier. Idag har vi generellt sett en stor överkonsumtion av kläder, konstaterar Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson, som tidigare bland annat drivit ett stort och lyckat skolprojekt i Vänersborg med fokus på att minska energianvändandet.

Under parollen 3 kommuner, 3 veckor och 30 ton tar de tre kommunerna nu ny sats. Och självklart har även allmänheten möjlighet att vara med och bidra till att i år tillsammans försöka jaga in 30 ton.

- Vi siktar högt. Och har du ingen i familjen eller bekantskapskretsen som går i någon av skolklasserna, så använder du bara alla de containrar för textilier, kläder och skor som redan finns i vid återvinningsstationerna, påpekar Susanne Eriksson på Wargön Innovation, som i samarbete med insamlingsorganisationen Björkåfrihet (tidigare Emmaus Björkå) väger in och sorterar allt som Textiljakten ger.

Det mesta kan återanvändas

- Förra året lämnade vi drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via Second Hand-butiker, till förmån för välgörande ändamål. Det motsvarade fem ton och säger en del om hur mycket som finns i lådor och garderober till ingen nytta, säger Susanne Eriksson.

Premiären för Textiljakten 2019 väckte också stor uppmärksamhet runt om i Sverige.
- Vi ser nu flera liknande initiativ på flera olika håll, säger Magnus Nilsson, insamlingsansvarig hos Björkåfrihet, som är en ideell förening som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

Fotnot: Alla textilier tas emot även om de är slitna och trasiga. Det är dock viktigt att de är torra och inte har olje- eller färgfläckar. Påsarna/säckarna måste vara i plast (inte papper) så textilierna håller sig torra.

KONTAKT

Renhållningschef

Lars Jensen
Telefon: 0521 - 72 12 53

E-post: lars.jensen@vanersborg.se

KONTAKT

Utredare, renhållningen

Niclas Janflod
Telefon: 0521 - 72 12 51

E-post: niclas.janflod@vanersborg.se