Hoppa till innehåll

Publicerad 2016-06-30

Vänersborg går framåt i miljöranking

Nyligen fick Vänersborgs kommun pris som Sveriges bästa kommun när det gäller klimatanpassning. Nu kommer nästa ranking som visar att Vänersborg arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor.

Vänersborg har förbättrat sig kraftigt från plats 181 av 290 kommuner år 2015, till plats 63 i år.

– Klivet uppåt är ett led i den satsning vi gjort under många år, och nu äntligen börjar det ge resultat, berättar kommunalrådet Marie Dahlin. Vi fortsätter vårt långsiktiga, strategiska arbete, som jag hoppas att både nuvarande och framtida vänersborgare är stolta över.

– Det är fantastiskt att se att alla kommunens verksamheter verkligen är involverade och engagerade i det här arbetet, konstaterar miljöstrateg Helena Grimm.

– Vi arbetar exempelvis väldigt bra med vattenfrågan, genom att vi har ett strategiskt tänk för att säkra en bra vattenkvalitet i framtiden. Vi är duktiga på att minska matavfallet i våra skolor och boenden, men också på att ta tillvara på matavfallet från hushållen till att göra biogas, fortsätter Helena Grimm.

Ett annat framgångsrikt exempel är energisparprojekt på Tärnanskolan, som ledde till stora besparingar av både energi, vatten och pengar.

Det finns också flera områden där vi har påbörjat arbete som bör kunna ge resultat i framtida rankingar, exempelvis öka andelen förnybara drivmedel och ekologiska livsmedel i kommunens egna verksamheter.

KONTAKT

Miljöstrateg
Helena Grimm

Telefon:
0521-72 21 18

E-post:
helena.grimm@vanersborg.se

MER information

Resultatet i rankingen presenteras på Miljöaktuellts hemsida.

Vänersborgs resultatlänk till annan webbplats