Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-04-01

Uppmärksammat klimat under Earth Hour i Plantaget

Vänersborgs kommun deltog i världens största manifestaion för klimatet. Under Earth Hour i lördags släcktes ljuset.

Vår moderna livsstil håller på att förstöra klimatet och vår planet. Det behöver vi förändra och därför har kommunen i flera år uppmärksammat Earth Hour, världens största manifestation för klimatet. Under en gemensam timma släcktes ljuset. Det var Världsnaturfonden som tog intitiativet till Earth Hour redan 2007.

I Vänersborg uppmärksammades Earth Hour med aktiviteter både på dagtid i Vänersborgs bibliotek och på kvällen i Plantaget. På dagen arrangerade vi Barnens Earth hour med utställare som spred information och det ordnades flera uppskattade barnaktiviteter.

På kvällen släcktes gatubelysningen som en påminnelse om att klimatförändringarna måste tas på allvar. Det var även ett fullspäckat program och flera utställare i Plantaget.Miljöstrateg Hedvig Särg tillsammans med Malin Haglund höll i arrangemanget:

- Vi tar vara på tillfället med Earth Hour dels för att sprida information för att skapa diskussion och låta oss bli inspirerade av varandra.

Trubaduren Marcus Larbring, Musikskolan och duon Elddans underhöll och skapade mysig stämning. Kommunalrådet Benny Augustsson höll ett mycket tänkvärt tal om klimatet, Vänersborgs politiska beslut för att arbeta för en bättre miljö, och inte minst att var och en kan tänka klimatsmart i sin vardag. 

- Miljöprogram för Vänersborgs kommun är uppdelat i fyra fokusområden. grönskande stad och land, vatten i världsklass, trygg miljö för stora och små och klimatsmart i alla led, sa kommunalrådet Benny Augustsson.

Kommunen har flera styrdokument för hur vi ska arbeta för en bättre miljö på ett bra sätt, exempelvis i översiktsplaner och så vidare.

- Över hälften av kommunens verksamhets bilar är miljöbilar och många av dem drivs med biogas. Vår gatuenhet köper in HVO som är en fossilfri diesel istället för vanlig diesel till arbetsfordonen. Vi har också en del elbilar, fortsatte Benny Augustsson.

Men även enskilda invånare är viktiga för att bidra till ett bättre klimat. Benny avslutade sitt tal med orden:

- Vi behöver påminna varandra om att vara klimatsmarta. Jag tror och hoppas att vi genom att bara tänka klimatsmart så kan vi med ganska enkla medel bidra till att vi får en bättre miljö och då också bidra till att bevara den biologiska mångfalden. Då bidrar vi också till att kommande generationer kan få ett bra liv i en bra miljö.

Utställare under kvällen var Naturskyddsföreningen, Godhem, Vänersborgs bibliotek, Wargön Innovation, Faritrade, Erikshjälpen, Föreningen färdkompaniet, Hunnebergs naturskola och Visit Trollhättan Vänersborg. Kommunens kostenhet var på plats och bjöd på smakprov av en mycket god morotssoppa.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se