Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-04-22

Fultvättar du din bil?

Våren är här och i helgen infaller den årliga Biltvättarhelgen. Varje år fultvättas ca 85 000 bilar på gatan eller parkeringsytor i Vänersborg. Genom att tvätta din bil i en tvättanläggning kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för miljön.

Biltvättarhelgen den 27-28 april

Branschorganisationen Svenskt Vatten anordnar varje år kampanjen Biltvättarhelgen för att få fler att tvätta sin bil på ett sätt som inte skadar vår vattenmiljö.

I Vänersborgs kommun finns drygt 21 000 personbilar i trafik. Varje år tvättas 2 av 3 bilar på gatan, garageuppfarten eller annan asfalterad yta. I Vänersborg innebär detta att det sker ca 85 000 fultvättar av personbilar.

Bidra till en bättre miljö

Att tvätta bilen ute kan ses som ett vårtecken, men innebär att vår natur förstörs. Smutsvattnet som rinner ut passerar inget reningsverk eller filter utan sköljs rakt ut i kringliggande natur. Smutsvattnet innehåller föroreningar såsom metaller, olja, rester från drivmedel, däck och vägbana samt kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa är skadliga både för människor, djur och natur. Vi behöver hjälpas åt att skydda miljön.

Fintvätta din bil ofta

Genom att tvätta din bil i en tvättanläggning kan du på enkelt sätt göra en stor insats för miljön. Det finns både automatiska tvättar och gör-det-själv-hallar. Biltvättsanläggningarna ska ha oljeavskiljare och helst ytterligare ett reningssteg för att inte släppa ut förorenat vatten. Tvätta även din bil regelbundet och inte för sällan. Då fastnar smutsen inte lika bra och du kan använda mindre kemikalier vid tvätten. Det är bra att använda miljömärkta bilvårdsprodukter, men tänk på att även miljömärkta bilvårdsprodukter inte är så miljöanpassade att de kan sköljas ut direkt i naturen.

Mer information och filmer om att tvätta bilen på rätt sätt finns häröppnas i nytt fönster.

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se