Hoppa till innehåll

Publicerad 2019-11-05

Textiljakten - tre kommuner, tre veckor, 3 ton

Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Wargön Innovation samarbetar för att samla in kläder och andra textilier.

Mycket textilier hamnar i våra sopor. I Sverige bränner vi 200 ton textilier varje dag. Tänk om alla kunde se dem som en outnyttjad resurs istället! Nu letar vi efter vardagshjältar.

Idag vet de allra flesta att vi ska återvinna och sortera matavfall, papper, plast, metall, burkar, glas och miljöfarligt avfall. Men när det gäller kläder och andra textilier så kastas det alldeles för mycket i soporna, vilket i sin tur motverkar en hållbar utveckling. Det krävs exempelvis 6,5 kilo kemikalier för att tillverka 1 kilo kläder och dessutom går det åt väldigt mycket energi och vatten. Nästan 80 procent av miljöpåverkan sker under tillverkningsfasen, så det finns all anledning att förändra vårt slit-och-släng-beteende.

Textiljakten i tre veckor

Under vecka 46-48 pågår Textiljakten. Med start 11 november uppmanas nu invånarna i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg att sortera ut och återvinna kläder och andra textilprodukter som inte används, och istället för att slänga det i soporna ska det lämnas in för återbruk eller återvinning. 

- Vi gjorde en liknande insamlingssatsning i Vargön för två år sedan och fick ett oerhört bra gensvar. Man märker också att medvetenheten ökat i Vargön med omnejd efter det. Närheten till Wargön Innovation bidrar säkert också, säger Vänersborgs renhållningschef Lars Jensen.

Textiljakten i Vänersborg

Kommunerna tar sig an utmaningen på olika sätt. I Vänersborg kommer avdelningen Kretslopp & Vatten att åka runt och samla in textilier från Blåsut, Öxnered och Onsjö lördagen den 30 november. Hushållen i de områdena kommer att få brev hem med mer information och en säck var att lägga textilierna i. För att de ska kunna återvinnas är det viktigt att allt är torrt.

De som är vardagshjältar och deltar i Textiljakten har möjlighet att komma på studiebesökt till Wargön Innovation den 28 januari, men det är ett begränsat antal platser.

Anmälan gör du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

De som vill delta i Textiljakten och återvinna textilier men inte bor i de utvalda bostadsområdena kan också vara med. Under vecka 46-48 ställs extra återvinningscontainrar ut i anslutning till återvinningscentralen på Holmängen.

Du kan läsa mer information om Textiljakten på Wargön Innovations hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se