Hoppa till innehåll

Publicerad 2022-10-12

Textiljakten drar igång!

I år med ett nytt koncept helt inriktat på uppsamling av kläder och textilier i bostadsområden.

Textiljakten syftar till att få fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna, utan i stället samlas in för återanvändning via second hand eller annan användning.

Textiljakten anordnades senast under våren, då med inriktning mot både mellanstadieklasser och allmänhet. I höstens upplaga görs en riktad insamling under en dag, i tre kommuner. Att tillverka kläder och andra textilier kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier. Därför är det viktigt att kläder får så lång livslängd som möjligt och inte hamnar i soporna.
- Vi behöver bli bättre på att förlänga livet på våra befintliga kläder. I höst riktar vi in oss speciellt på uppsamling i bostadsområden och hoppas att så många som möjligt tar chansen att vara med, säger Hanna Abrahamsson, projektledare på Wargön Innovation.

Här kommer textiljakten att ske
Textiljakten går av stapeln vecka 42 i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborgs kommun.

I Vänersborg blir det Mariedalsområdet som får chansen i Textiljakten. Den 22 oktober hämtar man textilierna och alla som är berörda har fått information i sin brevlåda.
- Ställ ut dina vattentäta påsar med textilier vid tomtgränsen. Vi kommer och hämtar upp så slipper du köra dessa själv, säger Vänersborgs kommuns enhetschef för kretslopp och vatten, Lars Jensen.

Sorteras för bästa möjliga användning
Kläderna och textilierna som samlas in under Textiljaktens bostadskampanj fraktas till Wargön Innovation för vägning och sortering. Med hjälp av organisationen Björkåfrihet bedöms bästa möjliga användning för materialet som samlas in. En stor andel av kläderna kommer gå till försäljning via second hand-butiker. För material i sämre skick eftersträvas annan användning, exempelvis till re-design eller fyllnadsmaterial.

Alla textilier, kläder och skor som lämnas in ska läggas i plastpåsar, vara torra och inte nedfläckade av färg eller kemikalier.


För mer information om Textiljakten, kontakta:
Viktoria Unosson, kommunikatör Vänersborgs kommun, tel 0521 – 72 11 12, e-post: viktoria.unosson@vanersborg.se

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se