Hoppa till innehåll

 

Europaveckan

Bilden visar EU-flaggan

En digital Europavecka

De senaste åren har det varit tradition att kommunens tillsammans med gymnasieskolan anordnar en Europavecka för att uppmärksamma Europadagen som infaller varje år den 9:e maj. På grund av rådande omständigheter sedan 2020 har vi valt att flytta EU-veckan från torg och skolor in till den digitala världen och hit till hemsidan. I år kommer vi i samarbete med Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg arrangera ett panelsamtal med svenska Europaparlamentariker, där två aktuella europeiska teman kommer diskuteras: Miljö- och klimat, samt Brexit. Evenemanget vänder sig i första hand till elever på Birger Sjöberggymnasiet, men är även öppet för allmänheten. Panelsamtalet kommer hållas den 5:e maj kl.14-15, och om tiden tillåter kommer det vara möjligt att ställa frågor direkt till Europaparlamentarikerna. Länk till evenemanget: https://gu-se.zoom.us/j/69377516870 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Europadagen

Europadagen firas varje år den 9:e maj för att uppmärksamma att Frankrikes utrikesminister Robert Schuman 1950 presenterade idén om ett europeiskt fredssamarbete som med tiden har utvecklats och blivit det EU vi känner idag.

På den tiden började samarbetet mellan sex europeiska länder som beslutade om en gemensam kol- och stålunion för att binda samman Frankrikes och Tysklands ekonomier och på så sätt göra det omöjligt att kriga med varandra på grund av ekonomiska beroende. Idag har EU 27 medlemsländer och samarbetar både politiskt och ekonomiskt. Sverige blev medlem i Unionen 1995 efter en folkomröstning där majoriteten röstade för. Sen dess har vi firat EU-dagen. I år (2020) firar vi alltså 25 år som medlemmar i unionen samt att det var 70 år sedan EU-samarbetet inleddes!

EU-dagen firas främst i Bryssel och Strassbourg där EU:s institutioner finns. De som jobbar inom EU är lediga den här dagen och istället är allmänheten välkommen att besöka byggnaderna där EU-kommissionen, Ministerrådet och Europaparlamentet annars jobbar som har öppet hus dagen till ära. Det är dock inte bara i Bryssel och Strassbourg som EU-dagen firas utan även många huvudstäder brukar hålla i olika firanden, däribland även Stockholm. För att fira brukar man hissa den Europeiska Unionens flagga, hålla i seminarier och föreläsningar som EU-samarbetet och man kan även lyssna på Europahymnen som är liksom EU:s egen ”nationalsång”.

KONTAKT

Utvecklingsledare
Anders Fridén

Telefon:
0521-72 23 93

E-post:
anders.friden@vanersborg.se

Utvecklingsledare
Francesca Di Febo

Telefon:
0521-72 24 32

E-post:
francesca.difebo@vanersborg.se

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Sundsgatan 29