Publicerad 2015-04-29

Kommunstyrelsen i korthet 29/4

Här presenterar vi ett urval av Kommunstyrelsens beslut.

Ny avsiktsförklaring för Wargön Innovation

Tillsammans med Innovatum och företaget Re:newcell har kommunen ett projekt kallat ”Projekt Wargön Innovation”. Syftet med projektet är att göra det gamla ”Holmenområdet” i Vargön känt som ett centrum för bland annat textilåtervinning.

En avsiktsförklaring är ett dokument som talar om hur man har tänkt sig att arbeta tillsammans och vart man vill nå. Sedan projektet startade har kommunen, Innovatum och Re:newcell skrivit under avsiktsförklaringar. Vid dagens möte bestämde Kommunstyrelsen att skriva under en ny avsiktsförklaring som gäller till och med den 31 december 2015.

Pengar till arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar

Arbetslösheten bland ungdomar (18-24 år) i Vänersborgs kommun är 23,3%. I regionen är motsvarande siffra 13,1 % och i Sverige 14,8%. Vänersborgs kommun tycker det är viktigt att minska arbetslösheten och bestämde vid dagens möte att lägga 3 miljoner kronor på bland annat ungdomsanställningar, sommarlovsentreprenörer, ferieplatser och sommarskola under år 2015.

Samhällsorientering för nyanlända

Vänersborgs kommun är medlem i Fyrbodals Kommunalförbund. Förbundet är en samarbetsorganisation för 14 kommuner (Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål).

Syftet med förbundet är att enklare kunna hantera gemensamma kommunala frågor.

Fyrbodals Kommunalförbund har tagit fram ett förslag på hur de 14 kommunerna skulle kunna arbeta med samhällsorientering för nyanlända. i Västra Götalands län. Syftet med förslaget är bland annat att alla nyanlända ska kunna få samhällsorientering på sitt eget hemspråk i alla medlemskommuner.

Kommunstyrelsen bestämde att skicka tillbaka frågan till Fyrbodals Kommunalförbund för mer utredning.

Kommunens konsumentverksamhet 2014

I kommunen finns konsumentvägledare och budget- och skuldrådgivare. De har skrivit en årsrapport för 2014 och berättat om vad som har gjorts och vilka utmaningar man ser för kommande år. Vid dagens sammanträde fick Kommunstyrelsen information om rapporten.