Publicerad 2018-04-20

Lärorik internationell konferens om migration

Deltagare i WIR startkonferens i Vänersborg

WIR-projektets öppningskonferens har hållits här i Vänersborg på Restad Gård 17-20 april. Flera föreläsningar och studiebesök har gjorts och givit deltagarna från åtta länder inspiration och nya kunskaper.

En av föreläsarna var Johan Wullt som representerade EU-kommissionen. Han berättade om EU:s arbete med migration.

- Det är mycket intressant att få komma till Vänersborg och berätta om EU:s arbete och samtidigt lära mig hur kommuner i hela Europa arbetar med integration, säger Johan Wullt.

Professor Ravi Kohli, University of Bedfordshire, Storbritannien, föreläste om ensamkommande flyktingbarn i EU, och Maria Holmbom, Vänersborgs kommun, föreläste om (TMO) Traumamedveten Omsorg.

- Öppningskonferensen här i Vänersborg har varit mycket bra och lärorik. Vi har lärt oss mycket av de goda exemplen från de olika kommunerna runt om i EU, säger tf. kommundirektör Pascal Tshibanda.

Vänersborgs kommun är koordinator för WIR-projektet som handlar om migration samt att välkomna och integrera flyktingar i Europa.

Målen med projektet är i korthet att öka kunskapen om EU:s strategi för flyktingar och asylsökande, öka kunskapen om de processer som välkomnar och integrerar flyktingar i partnerländerna, utbyta bästa praxis om fokusområden som utbildning, att få arbeta, samarbete med det civila samhället och ensamkommande minderåriga. Dessutom är målen att överföra eller anpassa nya modeller för att välkomna och integrera flyktingar och skapa ett verktyg som förklarar medborgarnas olika arbetssätt i olika EU-länder.

Kontaktperson: Internationell samordnare och utvecklingsledare Anders Fridén e-post: anders.friden@vanersborg.se, telefon: 0521-72 23 93.

Södergatan 16 A