Publicerad 2018-05-30

Vill du jobba med valet i höst?

Bild från valet 2014

Välkommen att arbeta som röstmottagare och rösträknare i de allmänna valen den 9 september 2018.

Att arbeta med allmänna val är både intressant och roligt och man träffar otroligt mycket folk.

Röstmottagare

I din roll som röstmottagare arbetar du i en för dig utsedd vallokal.
Du kontrollerar identiteten hos den som ska rösta, du registrerar den som röstar samt tar emot och förvarar rösterna på ett säkert sätt. Allt detta får du lära dig innan du börjar ditt arbete. I början av juni får du information om var du blivit placerad samt vilka utbildningstillfällen du som röstmottagare, kan välja mellan. Utbildningen är obligatorisk och ingår i arvodet.

I varje vallokal finns det en ordförande och en vice ordförande som planerar schema och fördelar arbetet under dagen. När dörrarna öppnas kl 08.00 ska vallokalen vara klar att användas. Du kommer självklart att ha pauser/raster under dagen. När klockan är 20.00 avslutas röstningen i vallokalen och då börjar räkningen av valsedlarna. Det kan ta en stund att räkna och sortera alla valsedlar men när det väl är klart kan du som röstmottagare gå hem.

Rösträknare

Att arbeta som rösträknare innebär att man arbetar i en för dig utsedd vallokal. Du börjar tjänstgöra kl. 19.30 valdagen. Under ordförandens regi genomför man räkning av rösterna. Arbetstiden slutar när samtliga röster i de tre valen är räknade. Eftersom varje valdistrikt har mellan 1000 och 2000 röstberättigade kan det ta tid att räkna. Beräkna att du får hålla på till ca kl 23.30.

Ersättning för att arbeta i valet är

Röstmottagare 2 100 kr
Rösträknare ersätts med 600 kr

Intresseanmälan

Skulle du vilja vara med i denna process är du välkommen att anmäla ditt intresse. Det gör du genom att gå in på www.vanersborg.jobbaival.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Upptill på sidan finns en blå rad. På den blå raden finns ”Intresseanmälan”.

Denna fyller du i. I slutet av intresseanmälan finner du ”Skickas”. När du
tryckt på denna, sänds dina uppgifter till oss på Valkansliet. Hos oss görs en bedömning av din ansökan. Du får ett meddelande om att vi tagit emot din intresseanmälan.

Välkommen med din intresseanmälan hälsar
Eva Johansson och Maud Rudquist
Valsamordnare på Valkansliet