Publicerad 2018-06-08

Köp inte ut alkohol till dina tonåringar!

Här har vi samlat tips till dig som är förälder. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion.

Fem tips för tonårsföräldrar

Det finns kanske lika många sätt att hantera frågan om alkohol som det finns föräldrar. Här har vi samlat fem tips till dig som är förälder.

1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis att vägra köpa ut.

2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider med mera. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att ”alla andra får” verkningslösa.

3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.

Stå fast vid din åsikt

Vi vill fokusera på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Föräldrar som engagerar sig och
sätter tydliga gränser har nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion. Du som är förälder – fortsätt stå upp för din åsikt! Det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

Det finns goda anledningar till varför lagen sätter en åldersgräns vid 18 år för att dricka alkohol. Ungdomar löper högre risk än vuxna att ta skada, både i nuläget och senare i livet.

Erbjuder man barn alkohol säger man att det är okej att dricka fastän man inte är vuxen. Man kan alltså inte lära ungdomar hur man dricker alkohol med måtta genom att bjuda hemma. Det enda man lär dem är att dricka.

Det finns forskning som visar att tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer överlag. Det får alltså inte tonåringar att dricka mindre.

Broschyr Tänk om - tips till tonårsföräldrar och vuxna (, 332 kB)

Södergatan 16 A