Publicerad 2018-07-27

Några råd i värmen

Sommarvärmen kan orsaka hälsoproblem, särskilt för äldre, kroniskt sjuka och personer med vissa typer av funktionsnedsättning.

Ta hjälp av dessa råd, som vi har lånat från Folkhälsomyndigheten.

HÅLL KOLL PÅ INOMHUSTEMPERATUREN Risken för hälsoproblem
ökar om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

DRICK MER Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

ORDNA SVAL MILJÖ Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

ORDNA SVALKA En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de
är svalare än åtsittande syntetkläder.

TA DET LUGNT Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste
timmar.

FÖRVARA LÄKEMEDEL I KYLSKÅP om det är varmare än 25 grader. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Ta kontakt med läkare.

VAR UPPMÄRKSAM Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Södergatan 16 A