Publicerad 2018-09-03

Hög spänning på gymnasiet

Vid Birger Sjöberggymnasiet står nu den nya högspänningsanläggningen
klar och redo att användas.

Anläggningen ska sambrukas mellan Kunskapsförbundets El- och
energiprogram, Högskolan Väst och lokala elbolag som genomför övningar och certifieringar på plats.

- Yrkeskategorin har en otroligt stor efterfrågan efter montörer på grund av stora pensionsavgångar och låg
utbildningstakt, samt att elnätet växer, underhålls samt moderniseras, säger Andreas Nordberg, lärare på eldistributionsinriktningen.

Utbildningen Eldistribution är ett nära branschsamarbete mellan Kunskapsförbundet Väst och lokala branschföretag. Det är en av tre utbildningar som erbjuds i Sverige och en satsning som ska ge elbranschen en ökad mängd utbildad personal.

Utbildningen stöttas till stör del av branschen och utrustningen eleverna använder under studierna kommer till viss del från lokala företag. Under utbildningen får eleverna kunskap i att bygga upp, driva och underhålla eldistributionsnät och andra elanläggningar, och elens resa från kraftverket till elmätaren i fastigheten.

Läs mer om utbildningen Eldistributionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Södergatan 16 A