Publicerad 2019-06-03

Hjälp unga avstå från alkohol

Snart är det skolavslutning och då ökar risken för att ungdomar dricker alkohol.

Tips till dig som är vårdnadshavare:

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta om hur du ser på alkohol. Om du är orolig, berätta varför du är det.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina vårdnadshavare dricker mer. Man kan inte lära sina barn hur man dricker alkohol med måtta. Det enda man lär dem är att dricka.

3. Hjälp ungdomarna att säga nej till alkohol
Som vårdnadshavare är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som vårdnadshavare finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Prata med andra vårdnadshavare
Prata med andra vårdnadshavare för ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussioner med din tonåring.

Läs mer på www.iq.se/tonarsparlorenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Södergatan 16 A