Publicerad 2019-11-22

#detbörjarmedmig - en kampanj mot våld i nära relationer

Orange Day den 25 november är Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Det uppmärksammas även i Vänersborg.

Vänersborgs kommun, Lilla Edets kommun och Trollhättans stad genomför tillsammans kampanjen #detbörjarmedmig under vecka 48.

- Kampanjens syfte är att medvetandegöra våld i nära relationers olika perspektiv, berättar kommunens folkhälsosamordnare Anne Ekstedt. Det är också viktigt att visa att vi kommuner samarbetar inom detta ämne och att det är något som behöver uppmärksammas mer.

Måndag 25 november blir det ljusmanifestation i gågatekrysset kl. 17.30, samt utdelning av kassar med budskapet #detbörjarmedmig. Arrangörer är Brottsofferjouren i samverkan med Vänersborgs kommun.

Personal och elever på Birger Sjöberggymnasiet kommer att bära något orange på sig på måndagen och har aktiviteter för att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Vi uppmanar alla som vill, att ha på sig något orange denna dag!

På biblioteket i Vänersborg har Brottsofferjouren utställning hela vecka 48, och det finns affischer på olika ställen i stan om vart man kan vända sig för att få hjälp. Både om man själv är våldsutövare eller drabbad.

Här kan du får hjälp:

Enheten mot våld i nära relationer
0520-49 54 00, 0520-49 58 58
frittfranvald@trollhattan.se

I Vänersborg kommer även Folket Hus – Kulturhuset, att få äran att representera vårt bidrag till Orange Day, genom att den vanligtvis vita fasaden övergår i ett orange sken den aktuella dagen.
Bakom belysningen står Vänersborgs Zontaklubb och den årliga, globala kampanjen Zonta says NO.

Zontas

Zontas är en internationell organisation som den 25 november inleder 16 Dagar av Aktivism mot Könsrelaterat Våld, som slutar den 10 december – Internationella Dagen för Mänskliga Rättigheter. Organisationen Zonta vill på detta sätt belysa att kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter och att alla människor har rätt till ett liv fritt från våld. Den 25 november kommer många kända byggnader runt om i världen att tändas upp i orange sken.

Zontas program:

Klockan 10-21 – UTSTÄLLNINGEN: HON BEHÖVER INTE SIN BH LÄNGRE
Utställningen har autentiska fall där kvinnor har blivit mördade av en man som de varit i nära relation med. Vid varje berättelse hänger en begagnad BH, en BH som inte längre används eftersom ägaren till den är mördad.

Klockan 18.00 – Välkomsttal av Ausma Pavulans, vice president i Vänersborgs Zontaklubb och f.d Guvenör i Distrikt 21 (Sverige och Lettland).

Klockan 18.30 – Eva Smith Knutsson invigningstalar om utställningen – HON BEHÖVER INGEN BH LÄNGRE. Eva är överläkare och har arbetat och undervisat om våld i nära relationer.

Klockan 18-21 – Zonta Vänersborg presenterar sin verksamhet och har försäljning av orange armband och fototavlor till förmån för Zontas arbete mot barnäktenskap världen.

Alla Vänersborgare uppmanas att ta ställning och agera mot könsbaserat våld och sexuella trakasserier.
– Vi är glada och tacksamma över att kunna samarbeta med Forum Vänersborg, Vänersborgs kommun och Folkets Hus Kulturhuset Vänersborg och tillsammans stå upp mot våld mot kvinnor, säger Anna Blom Dagson, klubbpresident i Vänersborgs Zontaklubb. Genom #MeToo har det blivit plågsamt tydligt hur vanligt det är med sexuella trakasserier mot kvinnor. Vi behöver prata om det, och framför allt behöver våra politiker prata om det.