Publicerad 2020-01-21

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Gymnasieelever får praktik utomlands

Gruppbild

Snart väntar ett tre veckor långt äventyr, kombinerat med lärande praktik i utlandet, för 30 gymnasieungdomar från Vänersborg och Trollhättan.

I början av februari väntar arbetsplatser i Forli i Italien, Derry i Nordirland och Sevilla i Spanien på att ta emot eleverna från Kunskapsförbundets och Drottning Blankas yrkesförberedande program.

Julia Warström från Vänersborg

Julia Warström

Julia Warström, Vänersborg, går på restaurang- och livsmedelsprogrammet och ska praktisera på en restaurang i Italien som har en stjärna i Michelinguiden.

- Jag var på praktik i Tanzania i höstas och tyckte att det var kul och intressant. Därför åker jag gärna på praktik igen. Och så gillar jag italiensk mat.

Benjamin Milde från Vänersborg

Benjamin Milde

Benjamin Milde, Vargön, går på byggprogrammet och ska praktisera på ett bygge i Nordirland.

- Det ska bli kul, fast det blir nog ovant att vara borta så länge som tre veckor. Men jag behärskar ju språket och har varit på byggen tidigare, så det känns rätt tryggt.

VG+ (Västra Götlands students on Erasmus+ for the competences of tomorrow), som leds av Vänersborgs kommun, har i partnerskapet även Uniser, ett socialt kooperativ i Italien som erbjuder mobilitetstjänster. Samarbetet mellan Vänersborgs kommun och Uniser förverkligades genom medlemskapet i SERN-nätverket.

Projektet erbjuder en 3 veckors praktik utomlands för 100 elever från Kunskapsförbundets Väst och Drottning Blankas yrkesförberedande program. Praktikperioderna är indelade i tre olika omgångar: februari 2020, oktober 2020 och februari 2021.

De antagna studenterna kommer att ha möjlighet att tillämpa sina färdigheter och förmågor på följande orter: Forlí i Italien, Zaragoza och Sevilla i Spanien, Paphos på Cypern, Perpignan i Frankrike; Wroclaw i Polen samt Derry på Nordirland.

Läs mer om kommunens internationella projekt.