Publicerad 2020-02-06

Kommunens e-postsystem attackerat

Vänersborgs kommun har drabbats av fientliga attacker mot vårt e-postsystem.

Det är tyvärr vanligt att kommuner och andra myndigheter utsätts för skräppost, eller så kallat spam. Om någon medarbetare klickat på en länk eller bifogad fil i ett e-brev kan det innebära att oönskad e-post skickas vidare från konton tillhörande anställda i Vänersborgs kommun.

Det kan i sin tur innebära att personer, både inom och utanför organisationen, fått skräppost skickat till sig från avsändare i Vänersborgs kommun, vilket vi beklagar. Radera omgående e-brev från kommunen som efterfrågar användarnamn och lösenord eller ber om att man ska klicka på länkar för att lämna andra uppgifter.

Kommunen har vidtagit en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemet, bland annat har samtliga medarbetares lösenord bytts ut samt att vi har införskaffat utökat skydd för hantering av bifogade filer och länkar i e-brev.