Publicerad 2020-05-18

Felaktiga uppgifter i TTELA

Antalet personer på våra äldreboenden med bekräftad covid-19 varierar från dag till dag. Under måndagen den 18 maj fanns det 13 personer med smitta på fyra av våra elva boenden.

Vänersborgs kommun bedömer att vi inte har möjlighet, utan risk för att bryta patientsekretessen, att gå ut med på vilka boenden där det finns smitta. Däremot informerar vi självfallet de närmast anhöriga till övriga boende på en avdelning där vi har fått ett bekräftat fall av covid-19. Det är också viktigt att påpeka att varje boende består av flera avdelningar och att personal inte går mellan friska avdelningar och avdelningar där smitta finns.

När det gäller patientsekretess sträcker sig lagen till att inte bara handla om att lämna ut namn, utan förhindrar oss också att lämna uppgifter som tillsammans med annan information kan leda till att patientuppgifter röjs.

– Vi försöker vara så öppna vi kan, men tar samtidigt patientsekretessen på stort allvar. Enskilda brukare och deras anhöriga ska inte behöva se uppgifter i media som kan kännas utlämnande och spåras till en enskild person, berättar socialchef Karin Hallberg.

Den 15 maj publicerades uppgifter i lokaltidningen TTELA om vilka äldreboenden som har bekräftade fall av covid-19 i Vänersborgs kommun. Tyvärr var vissa av dessa uppgifter felaktiga.

– Det är olyckligt om felaktigheterna bidrar till ökad oro bland anhöriga. Vi informerar berörda närstående (dem som respektive brukare uppgivit som kontaktperson) om konstaterad smitta bekräftas på en avdelning. Om anhöriga inte fått någon information av oss kan de känna sig lugna, säger socialchef Karin Hallberg.

Mer information om hur vi ser på information om smitta och patientsekretess.öppnas i nytt fönster