Publicerad 2020-10-29

Skärpta allmänna råd i Västra Götalands län

Antalet fall av konstaterade smittade har ökat kraftigt. Det är oerhört viktigt att alla gör vad de kan för att minska smittspridningen!

Idag den 29 oktober har Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland beslutat om skärpta allmänna råd som ska gälla i Västra Götalands län. Detta beror på en mycket snabb ökning på väldigt kort tid. Nu måste ALLA hjälpas åt med att bryta trenden. Dessa råd gäller även i Stockholms län och Östergötlands län, från och med idag till och med 19 november, men kan förlängas.

De nya skärpta allmänna råden

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Undvik om möjligt fysisk kontakt med andra personer än de i hushållet. Det innebär t ex avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, exempelvis vårdbesök, omfattas inte av rådet.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, framförallt cuper, matcher och tävlingar. Mindre cuper och tävlingar för barn kan genomföras i vissa fall.
  • Arbetsgivare uppmanas att bland annat se till att personal kan arbeta hemifrån i högre utsträckning än idag.
  • De skärpta allmänna råden omfattar även verksamheter, som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar, och arbetsplatser i de berörda länen. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att exempelvis minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.

Länsstyrelsen har idag beslutat att fortsätta begränsningen till maximalt 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland.

Vi tar nu ställning till på vilka sätt dessa råd och beslut berör kommunens verksamheter. Vi kommer att gå ut med information så fort vi har möjlighet.