Publicerad 2021-09-30

AME hjälpte Ahmad till fast jobb

Ahmad Huidurkelo på sin arbetsplats Norautron ihop med produktionschef Jerry Bryntesson och AME:s Almir Dzafic.

Förra året lyckades kommunens Arbetsmarknadsenhet (AME), trots pandemin, få ut 100 människor i jobb.
Ahmad är en av dem.

- Jag trivs jättebra här, säger 46-årige Ahmad Huidurkelo vid sin arbetsplats på Norautron, där han bygger batteriladdare till elbilar.

Han kom till AME förra året och avancerade snabbt till instruktör på tapetserarverkstaden. I sitt förra hemland Syrien jobbade han som skräddare och hade 25 anställda. Men han insåg snart att det inte fanns så många sådana jobb i Sverige.

Provjobb är vinna-vinna
Norautron är ett företag som ibland förlägger legoproduktion på AME. Man märkte att Ahmad var flink i fingrarna vilket ledde till provjobb på Norautron.

- Att provjobba är en bra lösning både för oss som företag och för den arbetssökande. Här är personlig lämplighet viktig och både vi och Ahmad fick möjlighet att testa varandra, säger vd Martin Röing.

Strax före sommaren erbjöds Ahmad fast jobb. Och tackade ja.

- Jag jobbar heltid och har bra arbetskamrater. Att jobba här är också bra för mina svenskkunskaper, de hjälper till och rättar mig rättar mig om jag säger fel, berättar Ahmad.

Samarbete med företagen
AME är ingen lagstadgad verksamhet.

- Men våra politiker tycker att detta är viktigt. Vi arbetar med personer i utanförskap och syftet är att få ut folk i arbete, säger arbetskonsulent Almir Dzafic på AME.

Han och hans kollegor jobbar hårt på att skapa långsiktiga samarbeten och kontakter med företag. AMEs arbete är lyckosamt. Förra året fick man ut 100 personer i arbete, trots pandemin.