Publicerad 2022-12-05

Bojorten är invigd!

Vänersborgs nya mötessal invigdes i fredags och är nu redo att tas i bruk.

Nu är den klar – Vänersborgs nya mötessal som ersätter den nu rivna sessionssalen. På samma plats som den förra finns nu en ellipsformad sal med en insida helt i gran- och aspträ, och med en utsida av champagnefärgad plåt. I salen finns plats för 270 sittande med ytterligare 30 sittplatser på åhörarläktaren. Mötessalen har fått namnet Bojorten efter båten i Vänersborgs kommunvapen.

Invigning med gäster från förr och nu
Fredagen den 2 december var det så högtidlig invigning av salen och representanter från både kommunen och regionen var på plats. Besökarna blev bjudna på kaffe och tårta och efter en stunds mingel var det så dags att för allra första gången få se den träfärgade mötessalen.

- Nu är den äntligen här! Det känns fantastiskt att mötessalen nu finns klar att användas. Det har blivit precis så bra som jag föreställde mig det, säger Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande.

Invigningstalet började med en film om en gäst från svunna tider, en landshövding från det forna Älvsborgs län som överlämnade ett invigningstal till nuvarande kommunfullmäktiges ordförande Annalena Levin. Se gärna filmen nedan. Efter tal, bandklippning och trumpetfanfar blev det så fortsatt program med unga musiker från YOMA (Young Musicians Academy); Fredrik Jergle Almquist, fagott och cellisten Philip Engström, en av de tävlande till årets Polstjärnepriset. Vänersborgs museums chef Peter Johansson talade om demokratins historia i Vänersborg och det blev intervjuer med byggare, arkitekter och projektledare från bygget. Allt under ledning av konferencier Stefan Leijon.

En sal med många funktioner
Mötessalen kommer att användas av Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen till fullmäktigemöten, men salen finns även tillgänglig för uthyrning till andra myndigheter, organisationer och näringsliv. Det är en flexibel sal, som går att möblera om och använda efter behov. Exempelvis går det att använda salen till utställningar, mindre möten och andra tillställningar med eller utan sittplatser. Budgeten har varit på 50 miljoner kronor.

Allmänheten bjuds in
Framöver kommer även allmänheten få en chans att se salen. Varmt välkommen till Vänersborgs födelsedag lördagen den 28 januari, då vi bjuder in till tårtkalas och guidad visning i mötessalen. Save the date för mer information längre fram.

Två personer serverar kaffe och tårta till gästerna.

Det serverades kaffe och tårta på invigningen.