Hoppa till innehåll

 

Allmänna val 2022

Söndagen den 11 september

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och att valen ska vara fria, hemliga och direkta.

Val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige hålls den andra söndagen i september var fjärde år. I år är det val den 11 september.

Vallokalerna är öppna mellan kl. 08.00 och 20.00. På ditt röstkort hittar du adressen till din vallokal. 

Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalen. Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till landstingsfullmäktige. Resultaten från valnatten är preliminära.

Du kan också rösta före valdagen. Förtidsröstningen börjar 24 augusti. I Vänersborgs kommun kommer du att kunna förtidsrösta i Arena Vänersborg, Huvudnässkolans aula, Vargöns bibliotek och Brålanda bibliotek. Mer information hittar du på sidan Förtidsröstning

Röstkort

Du som har rösträtt får ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Senast 24 augusti ska du ha fått det med posten. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Om du tappat bort ditt röstkort, eller inte fått något, kan du få ett nytt. Hör då av dig till Valmyndigheten eller valkansliet i Vänersborgs kommun.

På Valmyndighetens hemsida finns mycket information på flera olika språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valmyndighetens logotyp

KONTAKT

Valkansliet
Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Telefon:
0521-72 10 37

E-post:
val@vanersborg.se