Rösta i din vallokal på valdagen

På valdagen 11 september kan du rösta i din vallokal eller i en röstningslokal för förtidsröstning.

Var ska jag rösta?

Observera att din vallokal kan ha ändrats från tidigare val

På ditt röstkort står vilken vallokal du kan rösta i, vallokalens adress och öppettider. Där står även vilka val du har rätt att rösta i. Vallokalerna är bara öppna på valdagen den 11 september.

Vad behöver jag för att rösta i vallokalen?

Du behöver ha med dig id-handling om du ska rösta i din vallokal på valdagen. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Du måste inte ha med dig ditt röstkort när du röstar i en vallokal på valdagen. Men det är praktiskt för att kunna kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Hur går det till att rösta i vallokal?

I vallokalen får du valkuvert och där finns valsedlar på ett bord vid ingången. De olika valen är markerade med olika färger.

• Gul valsedel för riksdagen
  • Blå valsedel för regionfullmäktige
  • Vit valsedel för kommunfullmäktige

Du tar med de valsedlar du vill och dina valkuvert bakom valskärmen och gör i ordning dina röster. I varje valkuvert ska det bara ligga en valsedel. Bakom skärmen finns även pennor så du kan kryssa för en kandidat, det vill säga personrösta om du vill.

Sedan går du fram till röstmottagarna och lämnar fram dina valkuvert och visar din legitimation. Röstmottagarna prickar av dig i röstlängden och stoppar sedan ner valkuverten i valurnan.

Här finns mer information om hur du röstar:
Rösta på valdagen i din vallokal - Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På kvällen när röstmottagningen är avslutad öppnar röstmottagarna valurnorna och räknar rösterna. Räkningen är offentlig, du är välkommen att titta på.

Hjälp i lokalen

Du som har en funktionsnedsättning eller liknande och inte själv kan göra i ordning din röst kan be en röstmottagare om hjälp. Röstmottagaren följer då med dig bakom skärmen. Du kan få hjälp med att till exempel stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat.

Röstmottagarna har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du får också ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig att rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent.

Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själv kan ta dig till förtidsröstningen eller till vallokalen på valdagen kan du rösta med hjälp av bud eller ambulerande bud. Läs mer på sidan Röstning med bud och ambulerande bud

Öppettider i vallokalerna

Vallokalerna har öppet kl. 08.00-20.00

Vallokaler i Vänersborgs kommun

Observera att din vallokal kan vara en annan lokal än tidigare val.

Nr

Rånnums skola, gymnastiksalen

Vänersnäs/Lilleskog/Vargön sydöstra

Rånnums skola, matsalen

Vissa valdistrikt har förändrats sedan förra valet.

En stor förändring är att Vänersnäs inte längre är ett eget valdistrikt eftersom varje valdistrikt ska ha minst 1000 röstberättigade. Valdistriktet heter nu Vänersnäs/Lilleskog/Vargön södra och lokalen är Rånnums skola. För att det inte ska bli för långt att åka från Vänersnäs kommer därför Vänersnäs bygdegård vara öppen som förtidsröstningslokal på valdagen 11 september mellan kl 08:00 – 13:00.

Om du tillhör valdistrikt 23 väljer du själv om du på valdagen vill rösta i vallokalen i Rånnums skola eller förtidsrösta i bygdegården. Observera att du behöver ha med både din legitimation och röstkort om du röstar i bygdegården, eftersom den räknas som förtidsröstningslokal.