Hoppa till innehåll

Val till Europaparlamentet 2019

Val till Europaparlamentet 26 maj 2019

Valresultatet fastställt för valet till Europaparlamentet

Valmyndigheten har fredagen den 31 maj 2019 fördelat Sveriges mandat i Europaparlamentet samt utsett ledamöter och ersättare. Valmyndighetens nämnd har därefter beslutat om att fastställa resultatet för valet till Europaparlamentet.

Beslut resultat val till Europaparlamentet 2019 på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sammanfattning av valresultatet 2019 på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vänersborgs valresultat i EU-valet på Valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söndagen den 26 maj

Söndagen den 26 maj var det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Vad är EU?

EU är ett samarbete mellan 28 europeiska länder. EU har sju institutioner med olika uppgifter, till exempel lagstiftning, budget och penningpolitik. EU:s historia startar på 1950-talet. Sverige blev medlem 1995. Genom åren har EU:s verksamhet ökat både vad gäller antalet länder och frågor som man samarbetar om.

Vad gör EU?

EU-länderna har kommit överens om att samarbeta i olika frågor, till exempel handel, miljö och jordbruk. Som grund för samarbetet finns de EU-lagar som länderna kommer överens om och som gäller i hela EU. EU:s budget bygger på medlemsavgifter. Det mesta av pengarna går tillbaka till länderna som stöd och bidrag.

KONTAKT

Valkansliet
Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Telefon:
0521-72 23 92

E-post:
val@vanersborg.se

MER information

Valmyndighetens hemsida:
www.val.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telefon:
010-57 57 000

Other languages
Information om valet på flera språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster