Filmer från Vänersborg - Då och Nu

Filmerna har ingått som pausunderhållning för dem som valde att vaccinera sig mot COVID-19 i Arenan.

"Nästan dagligen har besökare hört av sig till VISIT och undrat var de kan se filmerna" säger Maria Engström Weber, turistchef på VISIT. ”Det känns bra att de nu är färdigtextade, vilket kommunen har som krav, och att vi äntligen kan släppa dem publikt”, säger Jerry Lövberg och Per-Ola Rasmussen som har producerat dem. Till hjälp har de haft historikern Per Hedquist, Lave Thorell och museichef Peter Johansson som har bidragit med sina kunskaper och berättelser.

Många filmer har anknytning till vatten. Anledningen är att de till stor del är producerade och finansierade inom ramen för Vänersamarbetet som är ett samarbete mellan 13 kommuner runt Vänern med fokus på näringslivsutveckling och besöksnäring.

”Vi har en begränsad budget i kommunen och vi får se hur många fler filmer som vi kan göra” säger Per-Ola Rasmussen, kommunens koordinator. ”Vi hoppas att vi framöver kan få ekonomisk möjlighet att göra filmer i alla delar av kommunen och som inte har vattenanknytning”. Ytterligare några filmer planeras redan vid bland annat Önafors och Halleberg.

Kartor och skyltar vid sevärdheter

Framöver kommer skyltar med QR-kod att sättas upp vid de olika platserna och dessa är länkade till respektive film så att invånare och besökare lätt kan se dem. Det kommer också tas fram kartor över de historiska platser och ting som filmats. Tanken är att besökare, föreningar och skolor ska kunna använda sig av de olika platserna och skapa egna turer för till exempel lektioner, rekreation, föreningsaktivitet, tipspromenader etc. Framöver kan det också komma att bli översättningar på olika språk för att ytterligare främja besöksnäringen och tillgängligheten.

Följande filmer finns nu att se:

Här kan du se alla filmer samlade i en spellista på YouTube. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.