Hoppa till innehåll

Publicerad 2017-10-24

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Framtidens kompetensbehov?

Ett 80-tal personer var på plats på Frukostforum för att lyssna till Arbetsförmedlingens branschstrateg Niklas Pettersson.

Hur ska företagen möta kompetensbehoven framöver? Och framförallt, hur kan Arbetsförmedlingen stötta de lokala företagen i denna utmaning? Det var temat när Vänersborgs kommun bjöd in till Frukostforum för det lokala näringslivet.

Publiken bjöds på en utmanande och högaktuell föreläsning av Arbetsförmedlingens branschstrateg Niklas Pettersson.

- Vi befinner oss mitt i en högkonjunktur som är historisk på många sätt. Det är en fullständig överhettning på arbetsmarknaden, inleder Niklas.

Mycket pekar på att företagens stora utmaning framöver är bristen på arbetskraft. Det ställer helt nya krav på företagen ifråga om att organisera arbetet, samt attrahera och behålla personal.

- En viktig fråga att ställa sig som arbetsgivare är hur väl man är beredda att anpassa sig för att attrahera den nytillträdande arbetskraften? Fortsätter han.

Arbetsförmedlingen jobbar för att möta upp företagens behov
Bristen på tillgänglig kompetens ställer också helt nya krav på Arbetsförmedlingen som sedan 2015 har ett tydligt uppdrag att få företag att växa.

- Och hur sjutton ska Arbetsförmedlingen kunna hjälpa oss som företagare med detta, är det kanske några av er som tänker! Vi har en tydlig strategi och en viktig del i den är våra nya företagsrådgivare.

Företagsrådgivarna är personer som fått specialutbildning inom b.la. Key account management och som har i uppgift att jobba närmare näringslivet. I Vänersborg är det företagsrådgivarna Malin Rahm och Patrik Jatko som företagen ska vända sig till.

Så kan företagsrådgivarna skapa värde hos företagen
Niklas exemplifierar hur företagsrådgivarna kan skapa värde hos företagen. Ett företag i Halland vände sig till Arbetsförmedlingen då man var i behov av utbildade kylmontörer.

- Det visade sig att det inte fanns några utbildade kylmontörer i närområdet. Och tiden för att utbilda nya fanns helt enkelt inte. Företaget skulle vara tvungen att tacka nej till inkommande jobb.

Företagsrådgivaren valde då att undersöka hur arbetet på företaget var organiserat idag. Det visade sig att det administrativa arbetet var fördelat på kylmontörerna. Lösningen blev helt enkelt att anställa en administratör på halvtid istället som utförde samma jobb som fem personer tidigare lagt 20% var på. En arbetslös person fick jobb, samtidigt som företaget sparade in en halvtidstjänst och de befintliga kylmontörerna kunde fokusera på jobbet som de var anställda för att göra.

Om Frukostforum
En gång i månaden ses näringslivet i Vänersborg för att nätverka, utbyta erfarenheter och lyssna till föreläsningar i aktuella ämnen. Nätverket har växt sig allt starkare och frukostmötena brukar snitta på ca 90 deltagare. Vänersborgs kommun arrangerar mötena. Aktuella datum och ämnen hittar du här.öppnas i nytt fönster 

Text om Frukostforum som synts i TTELA.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se