Hoppa till innehåll

Publicerad 2017-11-07

Denna sida är äldre än sex månader, och innehållet kanske inte längre är aktuellt.

Företagsbesök - företagarfamiljen Hallsten

Paula Hallsten tillsammans med sonen Niklas.

Vårt senaste företagsbesök ägde rum på Tenggrenstorp där vi träffade Paula och Rolf Hallsten som tillsammans driver företagen Hallstens Transport, Möbelexpressen och Torpa Skog & Trädgård. Till sin hjälp har de också sina fyra söner som är engagerade i bolagen på olika sätt.

Idag sysselsätter familjens företag totalt 45 personer, varav en stor del är chaufförer, av naturlig anledning.

Åkeriföretag med 16 bilar
Hallstens transport är ett åkeriföretag vars transporter koordineras via Centralen på Trestad center. Det innebär att Hallstens transport står för bilar och personal medan Centralen sköter bokningar, logistikplanering och liknande. När familjen tog över företaget 2004 bestod det av två bilar och en anställd. Idag har man 16 bilar och är ett av de större åkerierna i Centralen, där Paula också sitter i styrelsen.

En stor utmaning när det kommer till att driva företag inom transportsektorn är att hitta utbildad personal. Chaufförer med C-körkort är eftertraktade på marknaden och de relativt nya kraven på yrkeskompetensbevis (med allt vad det innefattar) är en utmaning.
– Många chaufförer som är äldre och har C-körkort känner sig helt enkelt inte motiverade att ta YKB:n eftersom den är så omfattande. Utbildning är jättebra, men det är också lätt att vi drunknar i regelverk, säger Paula.

Flyttföretag med 60 år på nacken
Genom förvärvet av Möbelexpressen lyckades de i alla fall att få fler chaufförer med C-körkort. För den som inte känner till Möbelexpressen är det en flyttfirma med 60 år på nacken. Tillbaka i tiden kördes mycket jobb åt Saab och Teli ute i Europa. Idag består kunderna av företag och privatpersoner, främst i Västsverige. Men det görs även långkörningar mellan Malmö och Stockholm.
– Rutavdraget har lyft den här branschen mycket, säger sonen Niklas.

Butiken på Tenggrenstorp – med anor från Brålanda
Företagsbesöket avslutas med att vi får en rundtur i butiken Torpa Skog & Trädgård. Butiken, som familjen drivit sedan 2015 riktar sig till företag och privatpersoner som vill köpa eller serva skogs- och trädgårdsmaskiner. Sortimentet innehåller alltifrån gräsklippare och jordfräsar till motorsågar och jordborrar.
- Butiken hette tidigare Brålanda Motorsågar och låg i just Brålanda. När den tidigare ägaren ville flytta butiken mer centralt köpte vi den och behöll honom som anställd, säger Paula.

Både Paula och Rolf är nöjda med den utveckling som skett på Tenggrenstorp som verksamhetsområde.

- Det har hänt väldigt mycket i området sedan vi flyttade hit. Det är mycket liv och rörelse här och verksamheterna bidrar till varandra och lockar kunder, avslutar Rolf.

Vill ditt företag ha besök av oss?
Kommunen gör löpande företagsbesök i syfte att öka dialogen och hålla oss ajour med företagens villkor och utmaningar. Vill ditt företag också ha ett besök av oss? Skicka ett mejl till naringsliv@vanersborg.se så hör vi av oss!

KONTAKT

Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg

Besöksadress:
Södergatan 16 A

Telefon växel:
0521-72 10 00

E-post myndigheten:
kommun@vanersborg.se